Alman Anayasa Mahkemesi, kurtarma paketlerini onayladı

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, Euro krizi çerçevesinde kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) ilişkin açılan davayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol
Alman Anayasa Mahkemesi, kurtarma paketlerini onayladı

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, Euro krizi çerçevesinde kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) ilişkin açılan davayı reddetti. Yaklaşık 37 bin davacının söz konusu olduğu tarihin en büyük dava başvurusunu geri çeviren mahkemenin kararı siyaset dünyasını sevindirdi.

Almanya tarihinde Federal Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış en büyük dava başvurusu olumsuz sonuçlandı. Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ismiyle bilinen Euro'yu kurtarma mekanizması ve istikrar paktının anayasaya uygun olduğu yönündeki nihai kararını açıkladı. Bilindiği gibi Karlsruhe kentinde bulunan mahkeme, 2012 yılının eylül ayında ESM'e şartlı onay vermiş, ancak Federal Meclis'in onayı olmadan yükümlülüklerin 190 milyar Euro'yu geçmemesini kararlaştırmıştı. O dönemde hükümette Birlik partileri ve Hür Demokrat Parti (FDP) vardı.

Şimdi ise mahkeme aldığı kararla yaklaşık 37 bin davacının söz konusu olduğu başvuruyu reddetmiş oldu. Anayasa Mahkemesi'nin hakimleri aldıkları karara “Almanya'nın milyarlarca Euro'luk yükümlülüklerine rağmen bütçe Federal Meclis'in uhdesinde.” ifadeleriyle açıklık getirdi. Hakimler, ESM'in yanı sıra AB'nin bütçe anlaşmasını da anayasaya uygun buldu. Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, “Yükümlülükler ne kadar büyük ise, Federal Meclis'e o kadar daha fazla onay ve ret hakkı, ayrıca kontrol yetkisi de sağlanmalı.” dedi. Mahkeme, milletvekillerinin Federal Meclis'in onayını almadan sonucu belli olmayan mali yükümlülüklerin altına girmemesini kararlaştırdı.

Davacılar arasında ise Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Peter Gauweiler, birçok hukuk profesörü ve eski Adalet Bakanı Herta Daeubler-Gmelin'in temsil ettiği ‘Daha fazla demokrasi' isimli dernek de yerini aldı.

Almanya'nın en üst mahkemesinin verdiği karar federal hükümete rahat nefes aldırdı Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble kararı, “İnanılırlığı artırır ve güven oluşturur.” sözleriyle değerlendirdi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Carsten Schneider ise halkın teveccühünü kazanma adına riskleri gizlenmemesi ve Federal Meclis'in daha erken bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert (CDU) ise Federal Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla meclisin özel sorumluluğunu güçlendirmiş olduğuna dikkat çekti.

Almanya, 2012'de mahkemeden şartlı onay aldıktan sonra ESM anlaşmasını imzalamıştı. ESM'in AB üyesi ülkelerinin taahhüt ettiği 700 milyar Euro toplam bütçesi mevcut. Almanya'nın üzerine ise yüzde 27,15'lik pay düşüyor. Şimdiye kadar ESM'den İspanya ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne 50 milyar Euro kredi verildi. CİHAN

Yorumlar