Aliyev'in de Katıldığı Törende Erdoğan'dan Protokol Fırçası

Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile Kars'ta Haydar Aliyev Teknik Lisesi'nin açılışını yaptı. Erdoğan, tören öncesi Azerbaycan milli marşının çalınmamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Aliyev'in de Katıldığı Törende Erdoğan'dan Protokol Fırçası

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üstünden Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli bugün Türkiye Cumhuriyeti C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katılımıyla Kars'ta atılacak.

LİSE AÇILIŞINDA PROTOKOL KRİZİ

Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Kars'ta Haydar Aliyev Teknik Lisesi'nin açılışını da yaptı. Açılışta protokol krizi yaşandı.

ERDOĞAN'DAN PROTOKOL FIRÇASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katıldığı törende herşeyden önce İstiklal Marşı okundu. Protokol ayakta Azeri Milli Marşı'nın da okunmasını bekledi lakin marş başlamadı. Erdoğan evvela protokol müdürü, peşinden da protokoldeki birtakım görevlilerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanının protokol hatasından ötürü sinirlendiği gözlendi. Erdoğan kürsüye çıktığında ise 'Konuşmama başlarken bir protokol hatasını düzeltmek istiyorum. evvel Azerbaycan Milli Marşı'nı dinleyelim. Sonra konuşmama başlayacağım.' dedi ve Azerbaycan Milli Marşı çalındı.

'ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

'Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Gürcistan Cumhurbaşkanı, kıymetli Karslılar, sizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Misafirlerimize ülkemize, Kars'ımıza hoş geldiniz diyorum. Açılışını yaptığımız Haydar Aliyev Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile öteki okullarımızın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

KARDEŞLİĞİN SİMGESİ

Azerbaycan ile aramızdaki kardeşliğin simgesi şekilde gördüğüm lisemizin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aslında okulumuz 2013 yılı sonunda eğitime başladı. Bugün resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Rahmetli Haydar Aliyev'in ismini ülkemizin her köşesinde yaşatmış oluyoruz, yaşatmaya da devam edeceğiz. Bugün burada bununla beraber 112 dersliğin de açılışını yapıyoruz. Yine misafirlerimizle beraber temel noktasını atacağımız TANAP projesinin de Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve projenin Avrupa ayağındaki devletlere hayırlı olmasını diliyorum.

TARİHİ DOSTLUK

Azerbaycan bizim için yalnızca devletlerden bir ülke değildir. Biz tıpkı dili konuşan, beraber bir tarihsel geçmişi paylaşan, sözde değil özde kardeş, tek ulus iki devletiz. Bizim nazarımızla Kars'taki, Iğdır'daki vatandaşımızla Nahçivan'daki birdir. Karabağ'da zulme maruz kalan Azerbaycanlı kardeşlerimizin acısını Anadolu'daki yurttaşlarımız yüreğinde hissediyor. Şu anda ülkemizin güneyinde yaşanan vakalara ne kadar üzülüyorsan geçmişte Gürcistan'da yaşanan vakalara da öyle üzüldük.

Kars, Türkiye'nin bütün renklerini, zenginliklerini yansıtan bir şehrimiz. Burada adeta kesret arasında vahdet nasıl olur Kars'a baksın. Üzerinde yaşadığı yurt topraklarının, özgürlük havasının kıymetini bilmek dileyen gelsin Kars'a baksın, Karslı kardeşlerimle konuşsun. Çünkü bu topraklar fazla fazla şeye tanık oldu. Vatan ne demek, fedakarlık ne demek, onu Kars fazla fazla iyi bilir, Sarıkamış fazla fazla iyi bilir. Benim dedem Sarıkamış'ta şehit oldu. Diğer dedem ve kocaman ninelerimden onu dinlerdim.

'TÜRK KÜRT SORUNU YOKTUR'

Tekrar ediyorum, Türkiye'nin Kürt problemi yoktur. Kürt kardeşlerimizin sorunları vardır. Kimliklerinin, inançlarının tanınmaması, hor görülmesi sorunları vardır. Bugün hiç kimse kılığı, inancı, fikri, zikri yüzünden baskı altında değildir, tehdit altında değildir. Her şey dört dörtlük mü, değil tabii. Ama bunlar gittikçe düzeliyor. 10 sene önceki Kars'ı bir düşünün. Bunlar mevcut mıydı?

NEVRUZ BAYRAMINI KUTLADI

21 Mart'ta kavuşacağımız Nevruz Bayramımızı şimdiden kutlama ediyorum. Nevruz'dan önceki Salı gününü çarşambaya bağlayan gece yani ahir, son Çarşamba Azenbaycan'da coşkuyla kutlanıyor. Bu vesileyle edilen duaların, okunan Kuran'ların kabul olmasını diliyorum. Coğrafyamızın bu 5 bin yıllık bayramımızın barışın ve huzurun habercisi olmasını canı gönülden istek ediyorum.'

EŞİT KİMLİK VURGUSU

Nerede yaşarsa yaşasın her vatandaşımız etnik, sosyal, kültürel, ekonomik kimliğine bakılmaksızın eşit haklara sahiptir. Her kim ki bunun aksini iddia eder, karşısında bizleri bulur. Çözüm süreci ile neyi hedefliyoruz? İşte bunu. 12 yılda insan haklarında, özgürlüklerde, yatırımlarda neler gerçekleştirdiğimiz ortada. Bunları bile yeterli bulmuyoruz. Ben bugün bu soğuğa karşın cumhurbaşkanı arkadaşlarımla beraber bizlerle bu heyecanı paylaştığınız için teşekkür ederim. İnşallah şimdi Selim'e geçeceği ve TANAP projesinin temellerini atıyoruz ve doğalgazı Türkiye üstünden Avrupa'ya gönderiyoruz. Nevruz'unuz hayırlı olsun diyorum.'

KURDELE KESTİLER

Konuşmalarından peşinden okulun açılış kurdelesini C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili beraber kestiler.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar