Aliağa'da kurulacak rafineri için 3,29 milyar dolarlık krediye imza atıldı

Toplamda 5,6 milyar dolara mal olacak SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’ne (STAR) verilecek 3,29 milyar dolar proje finansmanı kredisi için imzalar atıldı. İzmir Aliağa’da yer alacak rafineride her sene 10 milyon ton rafinaj ürünleri üretilecek....

Google Haberlere Abone ol
Aliağa'da kurulacak rafineri için 3,29 milyar dolarlık krediye imza atıldı

Toplamda 5,6 milyar dolara mal olacak SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’ne (STAR) verilecek 3,29 milyar dolar proje finansmanı kredisi için imzalar atıldı. İzmir Aliağa’da yer alacak rafineride her sene 10 milyon ton rafinaj ürünleri üretilecek. Söz konusu kredinin, Türkiye reel sektör tarihinin en büyük ve en uzun vadeli proje finansman kredisi olduğu söyleniyor.

Dünyanın dört bir yanından 23 bankanın verdiği kredinin imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Ayrıca Azerbaycan’ın Enerji Bakanı Natig Aliyev, Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Devlet Petrol Fonu Başkanı Şahmar Mövsümov konuk oldu. Törende söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, STAR Rafinerisi yatırımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yıldız, "Türkiye’nin petrol tüketimi giderek artıyor. Toplam 18 milyon taşıtın bulunduğu bir ülke için STAR Rafineri yatırımı önemli. Senede 10 milyon ton rafinaj üreten bir yer önemli." yorumunu yaptı. Törende Türkiye’nin Japonya ve Rusya ile nükleer enerji anlaşmalarının olduğuna değinen Yıldız, "Bu projelerin her biri 22 milyar dolar tutarında. Ama bu projelere hazine garantisi vermiyoruz. Garanti vermeden projenin yapılması da ülkenin siyasi güvenliği ile alakalı bir konu." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye ve Azerbaycan’ın iki devlet bir millet olduğunu vurguladı.

Petrokimya yatırımlarının Türkiye adına önemini anlatan Işık, "Ticarette enerjinin ardından en büyük açık kimyada. Senede 22 milyar dolar ticaret açığımız var. Ama ne mutlu bundan böyle bu açığı kapatmaya katkı yapacak büyük üretim alanlarımız olacak." ifadelerini kullandı. Türkiye’de bir dönem rafinerilerin özelleştirilmesinin tartışıldığından yakınan Fikri Işık, şöyle devam etti:

"Yok bunlar stratejikmiş, özelleştirilemezmiş. Özelleştirildi ve Türkiye’nin yeni rafinerileri oldu. 2023’te SOCAR 10 bin istihdam sunacak. Dolaylı istihdam da yapacak. Acaba devlet rafineride devam etse SOCAR bu yatırımı yapar mıydı? Yani biz atacağımız adımları ülke menfaatlerine uygun atarız. Biz bunun için teşvikler koyuyoruz. SOCAR’ın bu yatırımı da ilk stratejik yatırım teşvik belgesi aldı. STAR Türkiye’nin özel sektör tarihinde ilk rafineri yatırımı, en büyük reel sektör yatırımı. Bu anlamda çok önemli. Proje Türkiye ve Azerbaycan adına da önemli. Çünkü iki ülkenin bir birine güvenini ortaya koyuyor."

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev de Türkiye ve Azerbaycan’ın el ele vererek, önemli projeleri devreye aldığına temas etti. Ortak faaliyetlerin artırılması temennisinde bulundu. STAR Rafinerisi için dünyanın en önemli finans kurumlarının kredi verdiğini kaydeden Aliyev, bu yatırım ile ticaretin ve istihdamın artacağını savundu.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, şirketinin Türkiye’de yatırım portföyünü 20 milyar dolar olarak açıkladı. Abdullayev, SOCAR’ın Aliağa’da devreye alacağı STAR Rafinerisi’ne verilen 3,29 milyar dolar kredinin Azerbaycan’a ve Türkiye’ye duyulan güveni ortaya koyduğunu ifade etti.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise STAR Rafinerisi ile cari açığı indirmeyi, istihdam yaratmayı vaat etti. Yavuz, babayiğit bir yatırım yaptıklarını, 2023’te en büyük sanayi şirketi ve ihracatçısı olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar