Ali Babacan Dolardaki Artışı İç Siyasete Bağlayıp Üstü Örtülü Eleştirdi

Uludağ Ekonomi Zirvesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolar kurunda yaşanan yükselişle ilgili 'Dolardaki yükselişta içerideki tyükselişmalar da etkili oldu' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Ali Babacan Dolardaki Artışı İç Siyasete Bağlayıp Üstü Örtülü Eleştirdi

Uludağ Ekonomi Zirvesi vatan içi ve dışından ciddi konuşmacıları, iş dünyasından temsilcileri bir araya getirdi. Zirve'nin açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı. Ali Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde izahatlarda bulunuyor. Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, 'Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tyükselişmalar da kurun yükselmesinde tesirli oldu. Ama bu hal bize hususi değil' diye konuştu.

DOLARDAKİ ARTIŞI İÇ SİYASETE BAĞLADI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

'4.'sünü gerçekleştirdiğimiz zirvede dünya konjonktürünü ele almak istiyorum. Dünya ekonomisine Türkiye şekilde G20 şekilde nasıl katkıda bulunucağız sizinle paylamak istiyorum. Küresel ekonomiden bugüne kadar 7-8 yıllık bir devir geçti. Finans sektöründe etkisi daha derin ve uzun sürüyor. Bir aşırı ülkede kocaman problemler var.

Dolardaki yükselişta içerideki tyükselişmalar da tesirli oldu. Şu sıralar Euro-Dolar totosu oynanıyor. Herkes bir rakam söylüyor. Ama şuna inanınki ki böyle bir şeyi ne Amerikan Merkez Bankası, ne de Avrupa Merkez Bankası başkanları bilebilir. Ancak beklentilerini dile getirebilirler. Bu tarz dalgalanmalar bir aşırı ülkede gerçekleşti'

AB'de ciddi sıkıntı yapısal reformların gerçekleştirilmemesi. AB'deki durgunluk ana ihraç pazarımız bulunduğu için bizi ilgilendiriyor.

Gelişmekte bulunan devletlerin gelişme hızı son 10 yılda daha düşük. Bu sene yüzde 50'yi tutturabilirmiyizin endişesine tutuldular. Brezilya'ya baktığımızda gelişme durdu. Gelilmekte bulunan devletlere baktığımızda manzara eskisi kadar iç açıcı değil.

'İÇ TARTIŞMALAR LİRAYI ZAYIFLATTI'

İçimizdeki tyükselişmalar TL'deki dalgalanmanın boyunu arttırdı. Tüm nakit birimleri dolar karşısında paha kaybetti. G20 içerisinde kurulacak kobi platformunun anlaşması kısa sürede imzalanacak.

Yatırımlar akıllıca yapılırsa o kazanç yıllarca ülkenin verimliliğine yardımı olur. Her kazanç tıpkı paha ve katkıda değil. Artık kaynaklar aşırı bol değil pek aşırı ülkede bütçe problemi var. Bazı devletlerde mali dal yok. Bu noktada halk hususi ortaklıkları aşırı önemli. Bununla ilgili başta Dünya Bankası şekilde vazife verdik. Hukiki ve finansman şekilde standartlaşması için yasal çerçeveyi nasıl daha güvenilir duruma getirebilirz ki hususi dal yatıırm yapabilsin.Bu planlara taşınır kıymetler aracılığıyla kazanç yapmalarını nasıl sağlayabiliriz bu da önimizdeki gündemin konusu.

'DEMOKRASİ VAR DEMEKLE DEMOKRASİ GELMİYOR'

Her vatan kendi kendini demokratik şekilde tanımlıyabilir. Daha ne istiyoruz ki diyebilir. Hukuk devleti olmak meselesinde tamam benim kanunlarım mevcut daha ne istiyorsunuz diyebilir. Oysa gerçek bu değil. Hukuk meselesinde uluslararası ölçütlerde uluslararası mukayese edilmektedir biçimde muvaffakiyet ortaya koymak gerekiyor. Bunun için bir ülkenin kendi kendine bakabileceği ayna. Bir ülkenin kendine demokratik cumhuriyet demesi yetmiyor. Çok ciddi reformlar yaptık. Herkesin pratik olarak anlayacağı açık net sağlam bir anayasa uluslararası. Hukukun üstünlüğü, güvenliği…

'BİRİNCİ SINIF DEMOKRASİ İÇİN...'

Gri bölgelerin olmadığı, yasaların açık açık yazılıp çizildiği bir düzen… Birinci derslik demokrasi olmamız için yasa devleti olmamız şart. İşte lakin bunları sağlarsak Türkiye'de gerçek açıdan bir yasa devleti olabiliriz. İleri iktisat olmak için yasa devleti olmak şart. Hukuk olmazsa demokrasi kendi başına yeterli değil, halkı kaosa götürebilir. Hukuk olmadan bir ülkede zenginler olabilmektedir am bütün vatan zenginleşemez. Adalet Bakanlığımızda 3 bakanımız ayrılmak durumunda kaldılar. Adalet Bakanlığı'nın çalıştığı bir taslağı bizimle paylaştı. İyi bir çalışma, güzel tespitler var. Belki seçimden öncelikle bunun her kısmını tyükselişmak doğru değil fakat seçimde sonra yargı reformunu gerçekleştirmek önemli.

'GÜVEN BÜYÜK TAHRİBAT ALDI'

17-25 Aralık süreci Türkiye'yi enfazla yaraladığı nokta yargıya bulunan güvenin aşırı kocaman bir tahribat alması. Bir enlem binanın yargı sistemini kullanarak kendi amaçlarına ulaşmaya emek ve böylesi sıkıntılı bir ortama sürüklemesi kabul edilmektedir değil. Yargının her zaman hakimlerin özgür vicdani ile çalışması lazım. Ben bundan böyle define borçlanmalarıyla ilgili haber görmüyorum gazetelerde. Eskiden iktisat sayfalarında şöyle oldu, böyle oldu yazıyordu. Ortadan kalktı aşırı şükür. 2018'e kadar kalkınma planı açıkladık ve takvime bağladık. Yeter ki uygulayalım. Bunlar pratik işler değil. Bu kadar kendini bağlamak, sonra gelin beni denetleyin demek pratik değil. Her vatan yapamıyor bunları.

'MB'NİN BAĞIMSIZLIĞI VAR'

Sorumlu Merkez Bankası. Tabii ki hükümet umumi çerçeveyi çiziyor, yasada aşırı açık yazılı. Ama MB'nin vasıta bağımsızlığı mevcut kendi devinim endüstrisi var. O noktada şu an gereksinim duyduğumuz öngörülebilirlik. Sadece MB sebebi ile yapılan iyi bir iletişim ve itimat uyandıran uygulamalar. Zor bir dönemden geçiyor olsak da kendi içimizde kendi politikamızı iyi yaparsak Türkiye için korkulacak bir şey yok. Her çeşitli senaryoya hazır olalım.

'BELİRSİZLİKLERİ AŞMAMIZ LAZIM'

Para politikalarıyla ilgili belirsizlikleri aşmamız lazım. Geçen yılın istihdam halleri çıktı. Yüzde 5.8'lik yükseliş mevcut istihdamda. Bu yükseliş müthiş bir şey. hususi bu sektörün geleceğe korkusuzca baktığını gösteriyor. Özellikle bayanların iş gücü aşırı hızlandı, iş gücüne katılma oranlar erkeklerle eşitlendi. Bu iyi bir trend… Üretimde verimliliğin artması. Geçici yapay gelişme değil. Yapısal ayağı sağlam bulunan bir büyümeyi artırmak gerek. İç dinamiklerimizde gelişme oranımız yüzde 3 gözüküyor.'

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar