AKÜ, 1.8 milyon liraya mal olan mandacılık tesisini hizmete açtı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) işbirliğinde tamamlanan 'Modern Mandacılık Tesisleri’ hizmete açıldı.

Google Haberlere Abone ol
AKÜ, 1.8 milyon liraya mal olan mandacılık tesisini hizmete açtı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) işbirliğinde tamamlanan 'Modern Mandacılık Tesisleri’ hizmete açıldı. 1.8 milyon liraya mal olan tesiste kaliteli manda ırkı elde edilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yanı sıra manda sütünden organik ürünler üretilerek pazarlanacak.

Proje Koordinatörü ve AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, Türkiye’de ilk kez bir üniversite bünyesinde kurulan mandacılık tesisleriyle manda yetiştiriciliğine yeni bir bakış açısı kazandırılacağını söyledi. Kandır, “Tesisimiz 1.8 milyon liraya mal olmuştur. Proje kapsamında yarı açık tarzda 4 adet yeni bina yapılmıştır. Bu birimler, manda barınağı, malak barınağı, doğumhane ve revir ile süt sağım ünitesi ve süt depolama odasından oluşmaktadır.” dedi. Gelecek için hedeflerinin Anadolu mandalarının verim düzeylerini ve ürün çeşitliğini artırmak olduğunu kaydeden Kandır, "Mandacılığın ülke ekonomisine katkısını yükseltmeyi sağlayacak bilimsel çalışmalar planlamaktır.” diye belirtti.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da Türkiye’de manda ürünlerinin çeşitlendirilmesi, marka olabilecek ürünler için araştırma kuruluşları tarafından projeler oluşturulması ve bu projelerin öncelikli destek kapsamına alınması gerektiğini anlattı. Solak, toplam 3 bin 163 metrekarelik alana sahip tesiste bilimsel ve sürdürülebilir bir manda yetiştiriciliği yapılmasına, katma değeri yüksek ürünler üretilmesine ve manda yetiştiriciliğin yetkin ve sertifikalı yetiştiricilik yapılmasına öncülük edeceklerini anlattı. Solak, tesisle aynı zamanda eğitim ve akademik çalışmalara ortam hazırlayacaklarını kaydetti.

Tarım İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyon denilince akla manda kaymağı ve manda yetiştiriciliğinin geldiğini ifade ederek, özellikle böyle bir konuya üniversitenin ekibinin el atmasının da ayrı gurur verici olduğunu anlattı. Arap, yetiştiriciliğin geliştirilmesi yanında yetiştiricilikten elde edilen ürünlerin de kontrol edilebilir, izlenilebilir olması gerektiğini anlattı. ZEKA Afyonkarahisar Koordinatörü Tuğrul Çınar, mandacılığın, Afyonkarahisar için çok önemli bir sektör olduğunu, hem ekonomik hem de kültürel olarak önemli bir değer olduğunu ifade etti. Çınar, “Bizim marka değerimiz açısından son derece önemli olan bu ürünlerin kaybolma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin yaptığı bir çalışma var. Bu çalışma, 1980 ile 2011 yılları arasında manda popülasyonu yüzde 92 oranında azaldığını söylüyor. Bir zamanlar bir milyonun üzerinde manda sayısı varken Türkiye’de 2011 yılına kadar bu sayı 85 binin altına düşmüştür. Bu, Afyonkarahisar’ın en önemli yöresel değerlerinden birinin de kaybolmaya yüz tuttuğu anlamına geliyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar