Akkuyu NGS 100 öğrenciyi burslu eğitim için Rusya'ya gönderecek

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş., bu yıl da Türkiye’den 100 öğrenciyi iş garantili ve burslu eğitim almaları için Moskova'nın MEPhI Üniversitesi’ne gönderecek.

Google Haberlere Abone ol
Akkuyu NGS 100 öğrenciyi burslu eğitim için Rusya'ya gönderecek

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş., bu yıl da Türkiye’den 100 öğrenciyi iş garantili ve burslu eğitim almaları için Moskova'nın MEPhI Üniversitesi’ne gönderecek.

Öğrencilerin, bu yılın eylül ayında başlayacak akademik dönemde Rusya Federasyonu’nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim alacakları belirtildi.
Akkuyu NGS'den yapılan açıklamada; Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında eğitim gören öğrenciler arasından 100 kişi seçilecek.

Rusya’ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak. Sınav için başvurular, 11 Nisan 2014 tarihine kadar http://www.akkunpp.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ayrıca, yazılı sınav başlangıcında öğrencilerin başvuru formlarını tekrar doldurmaları istenecek. Yazılı sınav 19 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde saat 13.30’da yapılacak. Yazılı sınav, genel lise müfredatı matematik ve fizik konularını içerecek. Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacak.

Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300’e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar aynı internet adresinden duyurulacak. Yazılı sınavı başarı ile geçen bu ilk 300 kişi, sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav sonucunda 300’üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacak. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim görenlere verilecek. Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) görecekler. Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecekler. Uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve gerekli kadro listesine göre 6 aylık yüksek lisans programına devam edebilecek. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya’daki nükleer güç santrallerinde pratik staj eğitimi yapacak.

İlk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak. Rusya’daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, nükleer güç santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacaklar.
Ayrıca öğrencilere yılda bir defa, Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti verilecek. Öğrenciler, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda kalacak. Mezuniyet sonrası staj döneminde da barınma imkanı sağlanacak.

Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecek, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.
MEPhi’de halen nükleer enerji alanında 190 Türk öğrenci eğitim alıyor. 78 kişi hazırlık, 64 kişi birinci sınıf ve 48 kişi de ikinci sınıfta öğrenim görüyor. Türkiye’nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.
CİHAN

Yorumlar