AKİB Moskova'da kurulacak sebze haline talip oldu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Rusya'nın Pakrovsky Sebze Halini kapatmasının ardından Moskova'da 200 hektarlık alanda kurulması planlanan sebze ve meyve dağıtım merkezine talip oldu.

Google Haberlere Abone ol
AKİB Moskova'da kurulacak sebze haline talip oldu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Rusya'nın Pakrovsky Sebze Halini kapatmasının ardından Moskova'da 200 hektarlık alanda kurulması planlanan sebze ve meyve dağıtım merkezine talip oldu.

Moskova Belediyesi’nin yer almasının planlandığı hali işletecek AKİB'in kurmayı planladığı yatırım şirketine ortak olmak isteyenlerin iletişime geçmesi istendi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, ekim ayında Rusya Federasyonu’nun ani bir kararla Moskova’daki Pakrovsky Sebze Halini kapattığını hatırlattı. Yaş meyve sebze ihracatçıları ile üreticilerin olumsuz etkilenmesi üzerine Rusya ile çeşitli temaslar kurularak bu ülkede çeşitli toplantılar yapıldığını anlatan Kavak, "Yaş meyve sebze ürünlerimizin pazarlanabileceği alanların Türk yatırımcılara tahsis edilmesi, orta ve uzun vadede yeterli büyüklükte bir arazi üzerinde kurulacak yeni sebze hallerinin yap-işlet-devret modeliyle ihracatçı birliklerine ya da Türk yatırımcılara tahsis edilmesi yönünde girişimlerde bulunduk. " diye konuştu.

Bunların karşılığında ise teknolojiyle donatılmış soğuk hava depolu modern yapıların kurulacağı, kira taahhüdü ve Rusya'nın talep edeceği kurullara uyulma taahhüdünde bulunulduğunu anlatan Kavak, konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede de gündeme geldiğini, kalıcı çözüm yönünde mutabık kalındığını ifade etti.

Konuya ilişkin olarak Rus tarafınca Moskova’da 200 hektar alanda yeni ve modern meyve sebze dağıtım merkezleri kurulmasının öngörüldüğü kaydeden Kavak, bu sebze hallerine yönelik yatırımların İhracatçı Birlikleri ve Türk yatırımcılar tarafından yapılmasının, işletme yönetiminde de Moskova Belediyesi’nin yer almasının planlandığının dile getirildiğini söyledi.

Bunun üzerine konuyu tüm yönleriyle değerlendirdiklerini anlatan Kavak şöyle devam etti: "Yönetim kurulu olarak Pakrovsky halinin kapatılması nedeniyle yaşanan boşluğun doldurulması için Moskova’da yapılması planlanan yeni sebze haline talip olduk. Moskova Belediyesi’nin planları dâhilinde, Birliğe üye ihracatçı firmaların söz konusu alanlarda "yatırımcı-işletici" sıfatıyla yer alma yönündeki birtakım projelerini 19-20 Aralık 2013 tarihlerinde Moskova Belediyesi üst yönetime sunacağız. Proje kapsamında AKİB’in kurmayı planladığı yatırım şirketine ortak olmak isteyenlerle ivedilikle iletişime geçmesini istiyoruz."
CİHAN

Yorumlar