Akgül: Esnafların borçlarındaki ötelemeyi büyük ölçüde yapacağız

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, maden ocağı faciası sebebiyle Soma, Kırkağaç, Kınık ve Savaştepe ilçelerindeki esnafların borçlarındaki ötelemeyi büyük ölçüde...

Google Haberlere Abone ol
Akgül: Esnafların borçlarındaki ötelemeyi büyük ölçüde yapacağız

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, maden ocağı faciası sebebiyle Soma, Kırkağaç, Kınık ve Savaştepe ilçelerindeki esnafların borçlarındaki ötelemeyi büyük ölçüde yapacaklarını bildirdi. Akgül, Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi binasında, Manisa Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar ve 17 ilçe kooperatif başkan ve yöneticileriyle biraraya geldi.

Ziyaret amaçlarının esnafın sıkıntılarına çare bulmak olduğunu, facia bölgesine her şeyin netleşmesi ardından ziyarete geldiklerini söyleyen Akgül, ne yapabileceklerini, mağdur esnafların kredi kullanmışlarsa erteleme talepleri olup olmadığını yerinde görmek istediklerini belirtti. Akgül, "Erteleme söz konusu değil, ertelemeye karşıyım. Erteleme değil, öteleme, çünkü erteleme insanları bitiriyor. Erteliyorsun, ikinci sene iki taksiti birden istiyorsun, o insanları batağa götürüyor. Öteleme dersek, yani bir sene ödenmemiş oluyor, kaldığı yerden devam ediyor." şeklinde konuştu. Ötelemeyi büyük ölçüde yapacaklarını ifade eden TESKOMB Genel Başkanı, "Ankara'ya gider gitmez, hem burası hem de Gökçeada ile ilgili gerekeni yapacağız. Halk Bankası Genel Müdürü ile ve Bakanlar Kurulu kararıyla çalışma yapacağız. Bu bölge ve dolaylı etkilenen ilçelerin başkanları talep ettiği takdirde, temerrüt faizlerini affederek sadece burası için bir yapılandırma yapabiliriz. Sizlere bunun için hemen bir karar çıkarabiliriz. Öteleme ve bankanın parasıdır bu, banka ertelemede ısrar edecek, biz bu konuda ısrar edeceğiz." dedi. Toplantıda kooperatif başkanlarının yanında, borçların ötelenmesine ilişkin olarak Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile telefon görüşmesi yapan Akgül, onun da aynı görüşte olduğunu söyledi.

İlçedeki birçok esnafın madenden alacağı olduğunu dile getiren Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Ayan ise Kamyoncular Kooperatifi'nin yaklaşık 5 milyon lira alacağı olduğunu ve üyelerine para dağıtamadıklarını anlattı. Otobüs esnafının 449 bin, minibüs esnafının 459 bin, nakliyecilerin 8 milyon 250 bin olmak üzere toplam 9,3 milyon liralık alacak olduğunu dile getiren Ayan, bu grup esnaftan kooperatifin taksitlendirilmiş alacağı bulunduğunu ancak bu şartlar altında bu ay taksit yatırmakta zorlanacaklarından esnafın erteleme talep ettiklerini bildirdi.

Toplantı ardından Genel Başkan Yardımcısı Bahri Şarlı ve Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar ile birlikte Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ve Belediye Başkanı Hasan Ergene'yi ziyaret eden Abdülkadir Akgül, daha sonra Soma Maden Şehitliği'ne de gitti. CİHAN

Yorumlar