Akaryakıt kaçakçılığında 'eğitimli katır' dönemi

Irak-Türkiye sınırında akaryakıt kaçakçılığında kullanılan katırlar, ihale ile satılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Akaryakıt kaçakçılığında 'eğitimli katır' dönemi

Irak-Türkiye sınırında akaryakıt kaçakçılığında kullanılan katırlar, ihale ile satılıyor. Yem ve tuz verilerek eğitilen ve kendilerine herhangi bir insan eşlik etmeden sınırı aşan eğitimli katırlar, yakalandıklarında ise çıkarıldıkları ihalede sahipleri tarafından tekrar satın alınıyor. Bölgede eğitimli katırların fiyatları ise özelliklerine ve bölgenin şartlarına göre; bin 500- 4 bin TL arasında değişiyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde akaryakıt kaçakçılığında kullanılan katırlara özel eğitim verilerek, hayvanların insan olmadan sınırı geçmesi sağlanıyor. Kuzey Irak’tan ve yüklenen kaçak akaryakıtlar Türkiye sınırında bekleyen kaçakçılar tarafından teslim alınıyor.

Katırların eğitiminde tuz, su ve yemler kullanılıyor. Irak’ta hayvanlara tuz yediriliyor ve su verilmiyor. Türkiye sınırı geçildikten sonra hayvanlara su içiriliyor. Hayvanlar böylece sınıra giden yolu ezberliyor ve susuzluklarını gidermek için Türkiye’ye kadar durmadan ilerliyor. Aynı işlem birkaç gün aç bırakılan katırlar için de gerçekleştiriliyor.

Kaçakçılar, böylelikle hem güvenlik güçlerine yakalanmaktan hem de yoldaki karşılaşılacak zorluklardan kurtuluyor. Kaçakçıların güvenlik birimlerince yakalanan katırları ise, daha sonra ihaleye çıkarılıyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre, eğitimli katırları bizzat sahipleri ihalelere girerek alıyor. Bin 500 TL'den satılan katırların fiyatları hayvanın gücü ve kaçakçıların ihtiyacına göre 4 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.




CİHAN

Yorumlar