Afyonlu yumurtacılar yine ihracat şampiyonu

Türkiye'de yumurta fiyatını belirleyen Afyonkarahisarlı üreticiler, ihracatta şampiyon oldu. Afyonkarahisar'da 25 yumurta üreticisinin bir araya gelerek kurduğu Afyon Yumurta AŞ, 40 milyon dolarlık ihracat yaparak önemli bir başarıya imza attı....

Google Haberlere Abone ol
Afyonlu yumurtacılar yine ihracat şampiyonu

Türkiye'de yumurta fiyatını belirleyen Afyonkarahisarlı üreticiler, ihracatta şampiyon oldu. Afyonkarahisar'da 25 yumurta üreticisinin bir araya gelerek kurduğu Afyon Yumurta AŞ, 40 milyon dolarlık ihracat yaparak önemli bir başarıya imza attı. Yumurtacılık sektöründe ikinci ise 25 milyon dolarlık ihracat rakamı ile bir başka Afyonkarahisar firması Hisar Yumurta AŞ oldu.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı'nda, 2013 yılında su ürünleri kanatlı etleri, yumurta, süt ürünleri ve bal kategorilerinde ilk üçe giren 15 firma ödüllendirildi. Yumurta grubunda ilk sırayı Afyonkarahisarlı firmalar aldı.

YILDA 100 BİN TON YUMURTA ÜRETİLİYOR

Afyonkarahisar’da, yılda 100 bin tonun üzerinde yumurta üretiliyor. Üretimin önemli bir kısmı yurt dışına gönderiliyor. Eskiden ferdi olarak çalışan ve pazarda ayakta kalma mücadelesi veren firmalar, 2005 yılından itibaren bir araya gelerek sektörde güç birliği yapmaya başladı. 25 yumurta üreticisinin 7 yıl önce bir araya gelerek kurduğu Afyon Yumurta, sektörde en fazla ihracat yapan firma olmayı başardı. Afyon Yumurta, teknolojiyi de yakından takip ederek, fabrikasına kurduğu otomasyon sistemiyle yumurtaları el değmeden paketlere yerleştiriyor. Bunun dışında yine günlük üretilen yumurtalar Hollanda'dan ithal edilen tasnifleme makineleriyle standart kontrolünden geçiyor. Gramajı uymayan, kirli ve kırıklık olanlar ayrılıyor. Afyon Yumurta AŞ Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Libya, Dubai, Suriye, Ürdün ve bir Afrika ülkesi olan Angola'ya ihracat yapıyor.

Afyon Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Evrenkaya, şirketin, 7 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare arazi üzerinde, 14 idari personel 118 çalışan işçisiyle faaliyetini sürdürdüğünü söyledi. Evrenkaya, şirketin ihracatının yanı sıra ulusal market zincirlerinde halkın damak tadına hitap ettiğini, iç piyasa sektöründe aranan ve tercih edilen marka olmayı kendine hedef edindiğini dile getirdi.

Hisar Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Pekin de Afyonkarahisar'ın Türkiye yumurta borsanını belirlediğini belirterek, ülke genelinde 351 milyon dolarlık ihracatın 91 milyon dolarını Afyonlu yumurtacıların yaptığını belirtti.

YUMURTA İHRACATININ YÜZDE 26’SINI TEK BAŞINA YAPIYOR

Afyonkarahisar, Türkiye yumurta ihracatının yüzde 26'sını tek başına yapıyor. Irak, üreticiler için en büyük pazar durumunda. Türkiye'den haftalık Irak'a giden 260 TIR'lık yumurtanın 60 TIR'ını Afyonkarahisar gönderiyor. Yumurta üreticileri, Irak dışında az miktarda da olsa Suriye, İran, Azerbaycan, Mısır, Libya, İsrail'e ihracat yapıyor. Sektörde şirketleşerek güç birliği yapan üreticiler, kurdukları modern entegre tesislerde üretim ve paketleme yaparak ürünlerini yurt dışına ihraç ediyor.

CİHAN

Yorumlar