Afrikalı bakanlar: Türkiye komplekslere kapılmasın, Çin'i örnek alsın

Türkiye'nin 2008 yılında başlattığı Afrika'ya açılım politikasına Afrika ülkelerinden destek ve uyarı geldi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Afrikalı bakanlar, Türkiye'nin Afrika pazarındaki varlığının önemine vurgu yaparken, ilişkilerin...

Google Haberlere Abone ol
Afrikalı bakanlar: Türkiye komplekslere kapılmasın, Çin'i örnek alsın

Türkiye'nin 2008 yılında başlattığı Afrika'ya açılım politikasına Afrika ülkelerinden destek ve uyarı geldi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Afrikalı bakanlar, Türkiye'nin Afrika pazarındaki varlığının önemine vurgu yaparken, ilişkilerin henüz istenilen seviyelerde olmadığına dikkat çektiler. Ayrıca, Türkiye'ye Afrika pazarına 'kompleksiz' girmesi noktasında uyarıda bulunan bakanlar, Çin'in Türkiye için iyi bir örnek olabileceğini kaydettiler.

Senegal eski Kültür,Turizm Bakanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Youssou N'Dour, artık açık bir pazara sahip Afrika'ya Türkiye'nin yatırım sunması halinde daha fazla ekonomik ilişkilerin kurulacağına emin olduğunu söyledi. Afrika pazarına açılan Türkiye'nin Çin'den ilham alması gerektiğine değinen N'Dour, Çin'in Afrika ülkelerini sömürgeleştirmeden ekonomik ilişkiler geliştirdiğine dikkat çekti. Senegalli politikacı, Çin'in Afrika için önemini de vurgularken, "Bugün Afrika'yı Çin taşıyor." ifadelerini kullandı.

Afrika'daki ülkeler için, sömürgeci ülkelerin daha öncelikli olduğu kompleksinden de kurtulmak gerektiğine dikkat çeken Youssou N'Dour, "Artık dünya daha global bir hale bürünmüştür. Türkiye de Afrika pazarına gelerek komplekslere kapılmadan, Avrupalılar, Çinliler ve Amerikalılar gibi ürünlerini sunmalıdır." dedi.

Senegal ve Türkiye'nin paylaşabilecek birçok ortak alanı olduğuna da inandığını söyleyen N'Dour, dini konular ile kültürel ve sportif faaliyetlerde olmak üzere iki ülkenin ortak çalışmalar yürütebileceğine dikkat çekti. Türk Hava Yolları'nın Senegal'e gerçekleştirdiği uçuşlarla da iki ülke arasındaki bağlantının güçlendiğini söyleyen eski bakan, "Çok iyi ilişkilerimiz var. Ama bunu özel sektör ve halklara indirgeyerek daha da geliştirmemiz lazım." dedi.

FAS, AFRİKA PAZARINA AÇILMAK İÇİN İYİ BİR YOL

Fas Sanayi Ticaret ve Teknoloji Bakanı Moulay Hafid El Alami ise Afrika pazarına Türkiye'nin katılımının ilgiye değer olduğunu fakat yeterli olmadığını vurguladı. Hâlâ keşfedilecek alanların olduğuna dikkat çeken Moulay Hafid El Alami, Fas ile Türkiye arasında artan ekonomik ilişkilerin Afrika pazarına açılmak için iyi bir yol olabileceğini dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkileri 'olağanüstü' diye nitelendiren Fas Sanayi Bakanı El Alami, Türk mevkidaşı ile kendi başkanlıklarında ortak bir komisyon kurulması kararını aldıklarına dikkat çekti. Ülkesindeki Türk yatırımcıları yakından gözlemleme imkanı bulduğunu söyleyen Hafid El Alami, ortaya çıkan sonucun memnuniyet verici olduğunu belirtti.

"BENİM EVİMİ DE TÜRKLER İNŞA EDİYOR"

Gabon Çevre Bakanı Luc Oyoubi ise Afrika ile Türkiye arasında her iki tarafından kazanması üzerine kurulu iyi bir ortaklık ilişkisi bulunduğunu kaydetti. Oyoubi, Türkiye'nin kabul edilebilir öneri ve yatırımlarının ilişkileri güçlendirdiğine dikkat çekti. Türkiye ile Gabon arasındaki ilişkilerin ise henüz çok yeni olduğuna da değinen Oyoubi, ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini kaydetti. Geçen sene Türk ve Gabon'lu işadamlarını bir araya getiren toplantılar gerçekleştiğini belirten Luc Oyoubi iki ülke arasında ortaklık anlaşmalarına imza atıldığını kaydetti. Oyoubi, Gabon'daki Türk yatırımcıların faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti vurgularken, "Benim evimi de Türkler inşa ediyor." vurgusunda bulundu. CİHAN

Yorumlar