Açlık ve yoksulluk sınırı: Bin 130 TL

4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcama tutarı (açlık sınırı) bin 130 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar içi.

Google Haberlere Abone ol
Açlık ve yoksulluk sınırı: Bin 130 TL

4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcama tutarı (açlık sınırı) bin 130 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 3 bin 681 lira olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla, her ay düzenli olarak yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının 2014 Şubat ayı sonuçları açıklandı. Konfederasyonun yaptığı araştırmaya göre; 4 kişilik ailenin yaşam maliyeti bir ayda 101 lira arttı. Bu ay gelen yükle 4 kişilik bir aile yılbaşına göre 159 lira daha fazla harcama yapmak durumunda. Sadece mutfağa gelen ek yük bir ayda 31 lirayken, geliri kaşık ile artan dar ve sabit gelirli kesim, yaşanan fiyat artışları sonucu kepçe ile bedel ödüyor.

Verilere göre; Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,84 arttı. Yılın ilk 2 ayı itibariyle artış oranı yüzde 4,51 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 12,24 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı da yüzde 9,52 olarak hesaplandı.

BESLENME FİYATLARI

Beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında ise Şubat 2014 itibariyle süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Ancak sütün litresinin 1,95 lira ile 2,90 lira arasında değişen bir bant içinde fiyatlandırıldığı gözlemlendi. Peynir fiyatında fiyat aralığı ise 10,75 lira ile 14,75 lira arasında oldu.

KIYMA DÜŞTÜ, TAVUK VE BALIK YÜKSELDİ

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kıyma etin fiyatında uygulanan indirim dikkat çekti, kuşbaşı etin fiyatı aynı kaldı, tavuk fiyatı ise yükseldi. Balık fiyatında düşük de olsa artış bu ay da devam etti. Yumurtanın tanesi iki kuruş ucuzladı. Sakatat ürünlerinin fiyatı arttı. Geçen ay fiyatı yükselen bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinde, nohuttaki artış dışında, değişiklik olmadı.

PATATES FİYATLARI MUTFAK FİYATLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yaş sebze-meyve fiyatları, mutfak harcamasını geçen aya göre nispeten rahatlattı. Geçen ay ortalama kilogram fiyatı 3,56 lira olarak hesaplanan sebze bu ay 3,08 liraya geriledi. Ancak, mutfakta sıklıkla tüketilen patatesin fiyat ağırlığı halen mutfak harcamasını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

MEYVENİN ORTALAMA KİLOGRAMI : 2,5 LİRA

Meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay artışla 2,5 lira olarak hesaplandı. Sebze-meyve ortalaması olarak geçen ay 3,20 lira hesaplanan kilogram fiyatı bu ay 2,89 lira oldu. Hesaplama yapılırken her zaman olduğu gibi pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel bir meyve-sebze tüketimi temel alınarak ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşıldı.

EKMEK, UN PİRİNÇ, MAKARNA YÜZDE 17,65 ARTTI

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; günlük tüketimde ağırlıklı olan ekmek fiyatı yüzde 17,65 oranında artışla 250 gramı 85 kuruştan 1 liraya yükseldi. Geçen ay ilan edilen ekmekteki fiyat artışı ağırlıklı olarak bu aya yansıdı ve mutfak harcamasına önemli bir yük bindi. Pirinç fiyatı biraz gerilerken, diğer ürünlerin fiyatı değişmedi.

YAĞ VE SALÇA GRUBUNUN FİYATI AYNI, ŞEKER YÜKSELDİ

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı fiyatı arttı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Siyah zeytinde ucuzlama, yeşil zeytinde artış tespit edilmesine rağmen, zeytin fiyatı ortalamada aynı kaldı. Şeker fiyatı yükselirken tuz fiyatı aynı kaldı. Salça fiyatı da değişmedi. Reçel, pekmez, bal fiyatı aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı bu ay değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ceviz ve fıstık fiyatı yine arttı, diğerleri değişmedi. Çay ortalama kilogram fiyatı arttı, ıhlamur fiyatı aynı kaldı.
CİHAN

Yorumlar