Acarer: Çekirdek ailenin tanımı anne, baba, çocuklar ve internet oldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’ye ithal edilen telefonların yüzde 90’ından fazlasının akıllı telefon olduğunu söyledi. İnternetle birlikte yaşantının da değiştiğini belirten Acarer, “Önceden...

Google Haberlere Abone ol
Acarer: Çekirdek ailenin tanımı anne, baba, çocuklar ve internet oldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’ye ithal edilen telefonların yüzde 90’ından fazlasının akıllı telefon olduğunu söyledi. İnternetle birlikte yaşantının da değiştiğini belirten Acarer, “Önceden çekirdek aile anne, baba, çocuklardı. Şuanda çekirdek ailenin tanımı anne, baba, çocuklar ve internet.” dedi.

Acarer, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ‘RTÜK Toplantıları’ adı altında düzenlene geleneksel toplantıların otuz yedincisine katıldı. Acarer RTÜK üyeleri ve personeline “İnternet Düzenlemeleri” konulu bir konferans verdi. İnternetle birlikte bütün yaşantının değiştiğini dile getiren, “Şuan düşünebiliyor musunuz internetsiz bir yaşantıyı? Hatta ilginç bazı kavramlar da değişti. Önceden çekirdek aile anne, baba, çocuklardı. Şuanda çekirdek ailenin tanımı anne, baba, çocuklar ve internet. İnterneti olmayan ev, özellikle büyükşehirlerde yok gibi.” ifadelerini kullandı.

“GENİŞ BANT ABONE SAYISI 35 MİLYONU AŞTI”

GSM numarası taşımada Türkiye gibi bir ülkenin olmadığını belirten Acarer, “Türkiye’de şuanda 70,2 milyon mobil abone var. 70 milyon 200 küsür de numara taşınmış. Yanı abone sayısından daha fazla numara taşınmış. Dünya numara taşıma ortalama yüzde 20-25 oranındadır. Biz de inanılmaz bir numara taşıma var. Çünkü rekabet çok kuvvetli. Biz Avrupa’nın en çok konuşan ülkesiyiz. Rakamlar ortada, bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilmiyorum ama en çok konuşan ülkesiyiz. En yakın rakibimiz Fransa’ydı. Her sene ara açılıyor. SMS’de zaten rakibimiz yok. 2002’de geniş bant internet abone sayısı 3 bindi. İnternet abone sayısı yaklaşık o zamanlar 2,5 milyondu. Şuanda 35 milyonu aştı. Her iki vatandaştan biri geniş bant abonesi. Kullanıcı sayısı daha da fazla. Bu geniş bandın yaklaşık 9 milyonu sabit geniş bant. 26 milyonu ise mobil geniş bant. Her akıllı telefon demek mobil geniş bant aracı demektir.” şeklinde konuştu.

“BİZİM TELEFON MAKİNESİNİ KULLANMA SÜREMİZ AVRUPA’NIN YARISI”

İnternet ile birlikte büyük bir değişim yaşandığını vurgulayan Acarer, “Gençler dikkat edin gazete okumuyorlar. Normal bilgisayar da kullanmıyorlar. Genelde akıllı telefona döndüler. Hatta ipad kullanımı da azalacak. Zaten trend döndü. Elinizdeki telefonalar daha akıllı hale geldi. Gene dikkat edin ekranları büyümeye başladı. Bizim telefon makinesini kullanma süremiz Avrupa’nın yarısı. Burada da ilginç bit trend başladı. Önceden büyükler bir şey alır küçüklere verirdi şimdi tam tersi küçükler bir şey alıyor. Daha sonra anne baba alıyor telefonu çocuğuna başka telefon alıyor. 2013’ün başında konuşma yaparken diyordum ki ‘Türkiye’ye ithal edilen her 100 telefonun 46 tanesi akıllı telefon’ diyordum. Şuanda ne diyorum yüzde 90’dan fazlası akıllı telefon.” dedi.

İnternette her şeyin çok hızlı değiştiğini aktaran Acarer konuşmasını şöyle tamamladı: “O kadar hızlı değişiyor ki siz arkadan düzenlemelerle ona yetişmeye çalışıyorsunuz. Boş bırakırsanız bu sefer de çok yanlış şeyler de olabilir. Bazen eleştiri de yapılıyor ‘kanun çıkıyor aradan iki sene geçmeden yeniden kanunu revize etmeye çalışıyorsunuz.’ İnternetle ilgili kanunların bana göre 6 ayda bir revize edilmesi lazım.”

CİHAN

Yorumlar