ABD'nin haftalık petrol stokları rekor seviyede azaldı

- "Hermine" kasırgası nedeniyle ABD'nin ham petrol stokları, 31 yılın en hızlı haftalık düşüşünü yaşadı

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin haftalık petrol stokları rekor seviyede azaldı

NEW YORK (AA) - ABD'de yaşanan "Hermine" kasırgası nedeniyle, ham petrol stokları 1985'den bu yana en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirerek, 14,5 milyon varil azaldı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre, 14,5 milyon varil (yüzde 2,8) azalışla, 511,4 milyon varile düştüğünü açıkladı.

Piyasa beklentisi stokların 0,23 milyon varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 2,28 milyon varil yükselmişti.

Böylece, ABD'nin ham petrol stokları, Nisan 1985'den bu yana en hızlı haftalık düşüşünü kaydetti.

ABD'de stratejik petrol stokları değişmeyerek söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı. Bu dönemde, ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 30 bin varil azalarak, 8,46 milyon varile düştü.

Ülkenin ham petrol ithalatı da söz konusu haftada, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 1,85 milyon varil azalarak, 7,07 milyon varile geriledi.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları ise geçen hafta 4,2 milyon varil (yüzde 1,8) azalarak, 227,8 milyon varil oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 0,17 milyon varil düşüş olması yönündeydi. Benzin stokları bir önceki hafta 0,69 milyon varil azalmıştı.

Analistler, ABD'nin ham petrol stoklarının 31 yılın en hızlı haftalık düşüşünü kaydetmesiyle ilgili "Hermine" kasırgasının ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol rafinerilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

ABD'nin haftalık ham petrol ve benzin stoklarının sert düşüş kaydetmesinin ardından, küresel piyasalarda ham petrol fiyatlarında yüzde 3'ün üzerinde artış görüldü. ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 47,31 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 49,80 dolara kadar yükseldi.

EIA verilerinin açıklanmasının ardından, güne kayıplarla başlayan New York Borsası'nda ise negatif seyir devam ediyor.

Yorumlar