ABD'li firmalar Türkiye'deki yatırımlarını hızlandırma kararı aldı

- Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Gürçay: - "Türkiye'de ikinci yarı için yatırım planları olan 4 büyük ABD'li firmada darbe girişimi sonrası herhangi bir geri adım, bir değişiklik olmadı. Hatta bu yatırımları daha da ileriye nasıl götürebileceklerini düşünüyorlar" - "Kendi bünyemizde bu yılın ikinci yarısında 375-400 milyon dolarlık bir yatırım rakamından bahsedebiliriz ve bu yatırımın hızlandığını söyleyebiliriz" - "Motorola Solutions'ın Türkiye'de kamu tarafında yapmayı planladığı yatırımları hızlandırma kararı aldık" - "Yabancı yatırımcı, sadece dışarıdan gözüken bir demokrasi değil, halkta karşılığı olan, oturmuş, kemikleşmiş bir demokrasi yapısı olduğunu, her ne surette olursa olsun herhangi bir diktanın gelip de burada bir anda kuvveti ele geçirmesinin mümkün olmayacağını gördü"

Google Haberlere Abone ol
ABD'li firmalar Türkiye'deki yatırımlarını hızlandırma kararı aldı

İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Gürçay, Türkiye'de ikinci yarı için yatırım planları bulunan 4 büyük ABD'li firmada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, "Hatta bu yatırımları daha da ileriye nasıl götürebileceklerini düşünüyorlar." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gürçay, FETÖ darbe girişiminin yaşandığı dönemde halkın demokrasinin arkasında durmasının önemine işaret ederek, hem içerideki hem de dışarıdaki yatırımcılara Türkiye'nin daha da güçlenmiş bir demokrasiyle devam ettiğini anlattıklarını söyledi.

Gürçay, "Bu olaylar ilk yaşandığı zaman yurt dışındaki firmalarda bir panik havası vardı. Ancak halkın buna tepki göstermesi, sokağa çıkmasından sonra bünyemizdeki birçok yabancı (ABD'li) firmada 'eğer halk demokrasi için sokağa dökülebiliyorsa sadece satış değil, biz bu ülkede kalıcı olarak yatırım yapabiliriz' algısı oluştu." şeklinde konuştu.

Yabancı yatırımcıların planlanan yatırımlarına devam etmesi kararını son birkaç gündür gördüklerini ifade eden Gürçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yabancı yatırımcı, sadece dışarıdan gözüken bir demokrasi değil, halkta karşılığı olan, oturmuş, kemikleşmiş bir demokrasi yapısı olduğunu, her ne surette olursa olsun herhangi bir diktanın gelip de burada bir anda kuvveti ele geçirmesinin mümkün olmayacağını gördü. Yabancı yatırımcıda bu algının daha da güçlendiğini söyleyebilirim. 2 gündür görüştüğümüz firmaların başkan ve yardımcıları, 'Biz kaldığımız yerden devam edeceğiz. Geçen haftaki duruşumuz ne ise bundan sonra da yapmayı planladığımız yatırımları daha da kuvvetlenerek ve daha da rahat yapacağız' diyor. Olaylardan sonra yabancı yatırımcıda, sadece görevdeki hükümetin içinde olduğu demokrasi değil, halkın içinde olduğu bir demokrasi algısı oluştu."


- "ABD'den Türkiye'ye yapılacak yatırımların artmasını bekliyoruz"


Gürçay, bundan sonra Türkiye'ye yapılacak yatırımların daha da kuvvetlenerek gideceğini düşündüğünü ifade ederek, Türkiye algısının biraz daha kuvvetlendiğini, bu nedenle ABD'den Türkiye'ye yapılacak yatırımların artmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de ikinci yarı için yatırım planları bulunan 4 büyük ABD'li firmada FETÖ darbe girişimi sonrası herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Gürçay, "Hatta bu yatırımları daha da ileriye nasıl götürebileceklerini düşünüyorlar. Kendi bünyemizde bu yılın ikinci yarısında 375-400 milyon dolarlık bir yatırım rakamından bahsedebiliriz ve bu yatırımın hızlandığını söyleyebiliriz. Üstünde çalıştığımız başka çalışmalar da var. Bir ay sonra bu rakamı yukarı yönlü revize edebiliriz." şeklinde konuştu.

Darbe girişimi sonrası halkın verdiği tepkinin ve demokrasi nöbetinin, olayı Türkiye adına yabancılar açısından avantaja dönüştürmesinden dolayı Türkiye algısını kuvvetlendirdiğini vurgulayan Gürçay, "Bünyemizde bulunan dünyanın en büyük 50-100 firması arasında yer alan firmaların değerlendirmesi, 'cuma günü ilk 1-2 saat boyunca ne oluyorum paniğini atlatmamızın ardından cumartesi günü iyi ki buradayız, yatırım yapma planlarımızı hızlı bir şekilde devam ettirme düşüncesine girdik' şeklinde oldu." ifadelerini kullandı.

- "Yatırımlarımız burada güvenli ellerde"


Motorola Solutions'ın Türkiye Müdürü olduğunu da hatırlatan Bora Gürçay, şirketinin kamu tarafında yapmayı planladığı yatırımları hızlandırma kararı aldıklarını bildirdi.

Gürçay, "Gördük ki Türkiye hem bölge için önemli bir ülke hem de yatırımlarımız burada güvenli ellerde. Bir ABD firması buraya yatırım yaparken yatırımının güvenli ellerde olmasını ister. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a zaten güven vardı. Ancak 20 yıl sonra da buradaki halkın demokrasiye her zaman sahip çıkacağını gördükleri için şimdi bu yatırımları çok daha rahat yapacaklar." şeklinde konuştu.

TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Gürçay, şu an itibarıyla 6 büyük otomotiv firmasının yanı sıra ve ev gereçleri ile beyaz eşya sektörlerinden önemli şirketlerin kendilerinden ABD'de danışmanlık aldığını da bildirdi.

İki ülke arasındaki turizm açığının kapatılması için çalışmalar yaptıklarını, bu konuda Türkiye'de valilikler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalıştıklarını anlatan Gürçay, ABD'li turistlere özel paketler hazırladıklarını bildirdi. Gürçay, "Bölgeye gelen ABD'lilerin başka ülkeleri görme taleplerine karşılık olarak da ABD'li hava yolları ile Türkiye'deki lokal hava yollarını bir araya getirmek, entegre etmek istiyoruz." dedi.

Yorumlar