ABD'li büyük şirketlerin karları ikinci çeyrekte azaldı

- ABD'li 22 dev şirketin bu yılın Nisan-Haziran dönemindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 14,4 azalarak 44,4 milyar dolara geriledi - Geçen yılın ikinci çeyreğinde toplam 403,5 milyar dolar gelir eden 22 dev firmanın geliri de yüzde 7,4 azalış kaydederek bu yılın aynı döneminde 373,8 milyar dolara düştü - ABD'nin teknoloji sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların toplam net kar ve gelirleri yıldan yıla yükseliş gösterse de, bu artış, finans ve enerji sektörlerindeki zarar ve kayıpları telafi etmeye yetmedi

Google Haberlere Abone ol
ABD'li büyük şirketlerin karları ikinci çeyrekte azaldı

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Dünya devi ABD'li büyük şirketlerin bu yılın ikinci çeyreğindeki toplam net kar ve gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre düşüş kaydetti.

AA muhabirinin toplam 22 Amerikalı finans, teknoloji ve enerji firmalarının bilançolarından derlediği verilere göre, ABD'li finans ve enerji şirketlerinin toplam net kar ve gelirleri bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre azalırken, teknoloji firmaların net kar ve gelirlerindeki yıldan yıla gözlenen artış ABD'li dev şirketleri 2016 ikinci çeyrekte kurtarmaya yetmedi.

Buna göre, 22 şirketin bu yılın Nisan-Haziran dönemindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 14,4 azalarak 44,4 milyar dolara geriledi. Söz konusu şirketler geçen yılın ikinci çeyreğinde toplam 51,9 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Ayrıca, geçen yılın ikinci çeyreğinde toplam 403,5 milyar dolar gelir eden 22 firmanın geliri de yüzde 7,4 azalış kaydederek bu yılın aynı döneminde 373,8 milyar dolara düştü.


- En büyük düşüş enerji firmalarında


ABD merkezli uluslararası yatırım ve finans bankalarından JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin 2016 ikinci çeyreğindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 4,5 azalarak 23,4 milyar dolara geriledi. Bu bankalar geçen yılın Nisan-Haziran döneminde toplam 24,5 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Söz konusu 6 bankanın toplam geliri de, aynı dönemde, yüzde 3,5 düşüş kaydederek 105,8 milyar dolardan 102,1 milyar dolara geriledi.

Toplam 22 firmanın net kar ve gelirlerindeki en büyük azalış, küresel piyasalarda düşük petrol fiyatlarının devam etmesi nedeniyle enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde gözlendi.

ABD'li enerji devlerinden ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger ve Baker Hughes'un toplam net karı geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 5,6 milyar dolarken, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 227 düşüş kaydetti. Söz konusu 6 enerji şirketi bu yılın Nisan-Haziran döneminde toplam 7,1 milyar dolar zarar etti.

Ayrıca, bu 6 enerji devinin toplam geliri geçen yılın ikinci çeyreğinde 138,7 milyar dolarken, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 24,5'lik düşüşle 104,7 milyar dolara geriledi.


- Teknoloji sektörü yeterli olmadı


ABD teknoloji sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların 2016 Nisan-Haziran dönemindeki toplam net kar ve gelirleri yıldan yıla yükseliş gösterse de, bu artış, finans ve enerji sektörlerindeki zarar ve kayıpları telafi etmeye yetmedi.

Amerikalı teknoloji devlerinden Amazon, Microsoft, IBM, Yahoo, Ebay, Apple, Twitter, Facebook, Google ve ana kuruluşu Alphabet'in bu yılın ikinci çeyreğindeki toplam net karı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 29 artışla 21,8 milyar dolardan 28,1 milyar dolara yükseldi.

Bu 10 firmanın toplam geliri de aynı dönemde yüzde 5'lik artışla 159 milyar dolardan 167 milyar dolara yükseldi.

Yorumlar