AB’den Türkiye'deki sığınmacılara 47 milyon avro

- AB, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği fonun 47 milyon avroluk kısmını serbest bıraktığını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
AB’den Türkiye'deki sığınmacılara 47 milyon avro

BRÜKSEL(AA) - Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği fonun 47 milyon avroluk kısmını serbest bıraktı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, serbest bırakılan 47 milyon avronun 20 milyon avrosu Türk Sahil Güvenlik Kuvvetlerinin arama ve kurtarma operasyonlarında kapasite artırımı için, kalan 27 milyon avro ise Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların eğitim altyapısı, mesleki eğitimi ve sosyal desteklemelerinde kullanılacak.

Böylelikle, AB Komisyonunun Türkiye’ye 2017 sonuna kadar söz verdiği 3 milyar avroluk fonun yaklaşık 240 milyon avrosu serbest bırakılmış oldu.

AB geçtiğimiz haftalarda, yük paylaşımı adı altında Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için sağlanacak fonun hızlandırılmasına karar verdi.

AB, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 1 milyar avroluk mali desteğin, temmuz sonuna kadar Türkiye’ye sağlanmasının planlandığını bildirmişti.

AB, 29 Kasım 2015’te gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesinde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti.

18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Yorumlar