ABD'de ÜFE son 13 ayın en güçlü artışını gösterdi

- ABD'de ÜFE haziranda önceki aya kıyasla yüzde 0,5 artarak Mayıs 2015'ten bu yana en büyük yükselişini kaydetti

Google Haberlere Abone ol
ABD'de ÜFE son 13 ayın en güçlü artışını gösterdi

WASHINGTON (AA) - ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) haziranda aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 0,3 artarak son 13 ayın en güçlü yükselişini kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, ÜFE haziranda önceki aya kıyasla yüzde 0,5 arttı. Bu sonuçla, Mayıs 2015'ten bu yana en büyük yükselişini gösteren veriye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,3 artış yönündeydi.

Beklentilerin üzerinde açıklanan ÜFE'de mayısta yüzde 2,8 artan enerji fiyatlarının haziranda da yüzde 4,1 daha yükselmesi etkili oldu. Gıda fiyatları da aynı dönemde yüzde 0,9 artarak yükselişini ikinci aya taşıdı.

Verilere göre yıllık ÜFE ise haziranda yüzde 0,3 yükseldi. Piyasaların yıllık ÜFE'ye ilişkin beklentisi sabit kalması yönündeydi.

Öte yandan, değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,3 artarak beklentileri aştı. Piyasalar çekirdek ÜFE'nin aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1 artmasını bekliyordu.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. Fed, ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini yakından takip ediyor.

Analistler, yükselişini üçüncü aya güçlü şekilde taşıyan ÜFE'nin, enflasyon baskılarının özellikle artan enerji fiyatlarıyla güçlendiğine işaret ettiğini belirtiyor.

Yorumlar