ABD'de TÜFE beklentinin altında kaldı

WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1 artarak beklentilerin hafif altında kaldı. ABD Çalışma...

Google Haberlere Abone ol
ABD'de TÜFE beklentinin altında kaldı

WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1 artarak beklentilerin hafif altında kaldı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilerine göre, TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 1 arttı. TÜFE'nin mayıs ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,1 artması bekleniyordu.

TÜFE'nin mayısta artmaya devam etmesinde enerji fiyatlarının yüzde 1,2 ve kiraların yüzde 0,4 yükselmesi belirleyici oldu. Veriler, ayrıca petrol fiyatlarının yüzde 2,3 yükseldiğini gösterdi. Nisan ayında yüzde 0,2 artan gıda fiyatları ise mayıs ayında yüzde 0,2 geriledi.

Bu arada, fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE beklentiler paralelinde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 yükselerek beklentiyi karşıladı.

Öte yandan, nisan ayına yönelik çekirdek TÜFE'deki değişim yüzde 0,2 artıştan yüzde 0,2 düşüşe revize edildi.

Analistler, tüketici fiyatlarının son üç aydır sürdürdüğü artış eğilimini, ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 2 enflasyon hedefine doğru ilerleme şeklinde değerlendiriyor.

Fed, dün biten Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısıyla güncellediği projeksiyonlarda, bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini yüzde 1,2’den yüzde 1,4’e çıkartırken, gelecek iki yıla ilişkin beklentilerini ise değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 2,0'de sabit tutmuştu.


Yorumlar