ABD'de sanayi üretimi ağustosta geriledi

- Amerikan Merkez Bankası verilerine göre sanayi üretimi ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,4'lük düşüş kaydetti

Google Haberlere Abone ol
ABD'de sanayi üretimi ağustosta geriledi

WASHINGTON (AA) - ABD'de sanayi üretimi ağustos ayında yüzde 0,4 gerileyerek son 5 ayın en kötü performansını gösterdi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) verilerine göre, sanayi üretimi ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,4 azaldı. Önceki iki ay yükseldikten sonra 5 ayın en büyük düşüşünü kaydeden sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,2 azalış yönündeydi.

Aynı dönemde, yüzde 0,3 gerilemesi beklenen imalat sanayi üretimi yüzde 0,4 azalışla beklenenden fazla daraldı. Veriler, ayrıca kapasite kullanım oranının temmuzda yüzde 75,9’dan yüzde 75,5'e gerilediğini ortaya koydu. Söz konusu orana yönelik beklenti yüzde 75,7 olarak öngörülmüştü.

Bu arada, temmuz ayına yönelik sanayi üretimindeki artış yüzde 0,7'den yüzde 0,6'ya revize edildi. Veri söz konusu dönemde Kasım 2014'ten bu yana en güçlü yükselişini kaydetmişti.

Analistler, haziran ve temmuzda güçlü arttıktan sonra beklenenden fazla gerileyen sanayi üretiminin soru işaretleri yarattığına dikkati çekiyor. Üretimin özellikle dolar ve petrol fiyatlarının görece dengelenmesine karşın yüzde 0,4 gerilemesi, toparlanmanın kırılgan olmasına bağlanıyor.

Bu arada, New York borsası, açıklanan verilerin ardından güne alış ağırlıklı başladı. Dolar ise beklenenden kötü gelen ağustos ayı perakende satışları takip eden kayıplarını geri aldı. Avro/dolar paritesi şu sıralar 1,1237'den işlem görüyor. Dolar/TL ise 2,9750 seviyesinde denge arıyor.

Bugün açıklanan diğer verilere göre, ağustosta perakende satışlar, yüzde 0,3 azalarak son 5 ayın ilk düşüşünü kaydederken, üretici fiyat endeksi değişmedi. Ülkede işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı ise 260 binle beklentinin altında gerçekleşti.

Yorumlar