ABD'de perakende satışlar 5 ay sonra geriledi

- ABD'de perakende satışlar ağustosta tüketicilerin gıda ve giyim dışındaki tüm harcamalarını kısması nedeniyle yüzde 0,3 azaldı - Satışlar böylece mart ayından bu yana ilk düşüşünü kaydetti

Google Haberlere Abone ol
ABD'de perakende satışlar 5 ay sonra geriledi

WASHINGTON (AA) - ABD’de perakende satışlar ağustos ayında yüzde 0,3 düşürek son 5 ayın ilk düşüşünü kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, perakende satışlar ağustosta yüzde 0,3 azalarak 456,3 milyar dolara geriledi. Mart ayından bu yana ilk kez düşen satışların yüzde 0,1 gerilemesi bekleniyordu.

Beklenenden fazla düşen perakende satışlarda Amerikalıların gıda ve giyim dışındaki tüm harcamalarını kısması etkili oldu. Verilere göre, ülkedeki araba satışları ağustos ayında yüzde 1 geriledi. Ayrıca, benzin istasyonlarındaki satışlar yeniden düşüş eğilimine giren fiyatlar nedeniyle yüzde 0,8 azaldı. Ev ve yapı malzemelerine yönelik talebin de yüzde 1,4 düştüğü görüldü.

Otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 0,3 artış beklentisinin aksine yüzde 0,1 düştü. Otomobil ve enerji kalemlerini içermeyen çekirdek perakende satışlar da yüzde 0,1 gerileyerek yüzde 0,4'lük artış beklentisini karşılayamadı.

Bu arada, temmuz ayına ilişkin perakende satışlardaki değişim yüzde 0'dan yüzde 0,1'e ve haziran ayındaki artış ise yüzde 0,8'den yüzde 0,7'ye revize edildi.

Analistler, ekonomiyi destekleyen perakende satışların gerilmesinin üçüncü çeyrekte büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Bununla birlikte, satışların yılın son aylarında Noel alışverişleriyle güçlenmesi öngörülüyor.


Yorumlar