ABD'de kişisel harcamalar 7 yılın en güçlü artışını gösterdi

- ABD'de kişisel harcamalar nisanda yüzde 1,0 artarak yaklaşık 7 yılın en iyi performansını kaydetti - Kişisel gelirler ise beklenti paralelinde yüzde 0,4 arttı

Google Haberlere Abone ol
ABD'de kişisel harcamalar 7 yılın en güçlü artışını gösterdi

WASHINGTON (AA) - ABD'de kişisel harcamalar nisanda yüzde 1 artarak yaklaşık 7 yılın en güçlü yükselişini kaydetti. Kişisel gelirler ise beklenti paralelinde yüzde 0,4 arttı.

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, kişisel harcamalar nisanda yüzde 1 artarak yüzde 0,6 seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan kişisel harcamalar, böylece yaklaşık 7 yılın en yüksek artışını gösterdi.

Açıklamada, harcamalardaki beklenmedik artışta petrol fiyatlarındaki yükseliş ve otomobil satışlarının etkili olduğu belirtildi.

Diğer taraftan, nisanda kişisel gelirler ise piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 0,4 arttı. Bu arada, mart ayına ilişkin kişisel gelirler verisindeki değişim yüzde 0,1'den yüzde 0,0'a revize edildi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) yakından izlediği Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksi ise nisanda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,1 artışla beklentileri karşıladı. Ayrıca, çekirdek PCE fiyat endeksi de aylık 0,2 ve yıllık yüzde 1,6 yükselişle beklentiler dahilinde gerçekleşti.

Analistler, beklentinin üstünde artan harcamalar ve yüzde 2 hedefine yaklaşmayı sürdüren enflasyonun, yeniden faiz artışına hazırlanan Fed'in elini güçlendireceği öngörüsünde bulunuyor.

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan ise verilere ilişkin "Yılın ikinci çeyreğine güçlü tüketimle başlanması büyüme için büyük bir artı" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar