ABD'de kış tatili satışları yüzde 3,6 artacak

- ABD'de "Şükran Günü"yle başlayan ve 31 Aralık yılbaşı akşamına kadar süren tatil döneminde bu yıl toplam perakende satışlarının 655,8 milyar dolara ulaşması tahmin ediliyor

Google Haberlere Abone ol
ABD'de kış tatili satışları yüzde 3,6 artacak

NEW YORK (AA) - ABD'deki Ulusal Perakende Federasyonu (NRF), ülkede kış tatili döneminde perakende satışların geçen yıla oranla yüzde 3,6 artmasının öngörüldüğünü duyurdu.

NRF'den yapılan açıklamada, ABD'de kasım ayının son perşembe günü kutlanan Şükran Günü (Thanksgiving Day) ile başlayan ve 31 Aralık yılbaşı akşamına kadar süren tatil döneminde bu yıl toplam perakende satışların, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,6 artarak, 655,8 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiği bildirildi.

Otomobil, akaryakıt ve restoran alışverişlerini kapsamayan söz konusu tatil satışlarında öngörülen artışın, son 10 yıllık ortalama olan yıllık yüzde 2,5'lik artışın üzerinde olmasının beklendiğine vurgu yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin toparlanmaya başladığı 2009 yılından bu yana yakalanan yüzde 3,4'lük yıllık ortalamanın da üstünde gelmesinin tahmin edildiğine işaret edildi.

Açıklamada ayrıca, kış tatili döneminde mağaza dışı perakende satışların, geçen yıla kıyasla yüzde 7 ila 10 artış göstererek 117 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi.

Geçen senenin aynı dönemindeki toplam perakende satışları, bir önceki yıla oranla yüzde 3 artış göstermişti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NRF İcra Kurulu Başkanı (CEO) Matthew Shay, ekonomik göstergelerin tüketicileri güçlendirdiğine işaret ederek, kış tatili döneminin çok olumlu geçeceğine inandığını söyledi.

Shay, tahminlerinin ekonomi ve endüstride beklenen ivmeyi yansıttığını ifade ederek, "Yakın dönemde ekonomik faaliyetlerin hız kazanmasıyla ilgili iyimser olmayı sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

NRF Başekonomisti Jack Kleinhenz da yıl boyunca ABD'li tüketicilerde gelir artışı görüldüğünün altını çizerek, bunun söz konusu tatil döneminde harcamalarda beklenen artışın belirtisi olduğunu kaydetti.

ABD'de 8 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinin tüketici güvenini olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Kleinhenz, "Buna rağmen tüketicilerin harcama gücü dirençli ve bu hiçbir zaman azımsanmamalı." ifadesini kullandı.

NRF, kış tatili döneminde ABD'deki perakendecilerin 640 bin ile 690 bin arasında kişiye istihdam sağlamasını tahmin ediyor. Geçen yılın aynı döneminde ABD'de toplam 675 bin 300 kişiye iş imkanı sağlanmıştı.

Yorumlar