ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ve özel sektör istihdamı

- ABD'de geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 267 bine geriledi - Amerikan özel sektörü mayıs ayında 173 bin kişiye daha istihdam sağladı

Google Haberlere Abone ol
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları ve özel sektör istihdamı

WASHINGTON (AA) - ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 267 binle beklentinin hafif altında gerçekleşti. ADP özel sektör istihdamı ise 173 bin artarak beklentiyi karşıladı.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, 28 Mayıs ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, önceki haftaya kıyasla bin kişi azalarak 267 bin oldu. Başvurulara yönelik piyasa beklentisi 270 bin düzeyindeydi.

Daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları ise 1 bin 750 azalarak 276 bin 750'ye geriledi. Öte yandan, 21 Mayıs ile biten haftaya ilişkin süregelen işsizlik başvuruları 12 bin kişi artarak 2 milyon 172 bine yükseldi.

Açıklama metninde, ayrıca işsizlik maaşı başvurularının son 65 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrederek, 1973'ten bu yana en iyi performansını gösterdiği kaydedildi.


- Özel sektör istihdamı beklentiyi karşıladı


ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody's Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü mayısta 173 bin kişiye daha istihdam sağladı.

Nisan ayı özel sektör istihdamı ise 156 binden 166 bine revize edildi.

ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz beklentileri karşılayan veriye ilişkin, "Zorlu küresel şartlar büyük şirketlerin işe alımlarını etkiliyor. Ayrıca kalifiye çalışanlar açısından sıkılaşan iş gücü piyasası yavaşlamaya katkı sağlıyor olabilir." değerlendirmesini yaptı.

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise "İstihdam artışı bahar aylarında enerji ve sanayi şirketlerindeki işten çıkarmalar nedeniyle yavaşladı." dedi.

Son aylarda tarım dışı istihdam verisiyle benzer bir tablo ortaya koyan ADP Özel Sektör İstihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışandan alınan bilgilerle oluşturuluyor.

Analistler, verilerin iş gücü piyasasının ivme kaybettiğine işaret ettiğini belirterek yarın açıklanacak mayıs ayı istihdam raporunun bunu teyit edebileceği öngörüsünde bulundu.

Yorumlar