ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi geriledi

NEW YORK (AA) - ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi temmuzda 52,6'ya gerileyerek beklentilerin altında kaldı. ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından...

Google Haberlere Abone ol
ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi geriledi

NEW YORK (AA) - ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi temmuzda 52,6'ya gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Endeksi, temmuzda önceki aya kıyasla 0,6 puan gerileyerek 52,6 oldu. Endekse yönelik piyasa beklentisi 53,0 seviyesindeydi.

ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300'ü aşkın şirket yöneticisiyle yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

Analistler, Kasım 2015'te 3 yılın ardından ilk kez 50'nin altına geriledikten sonra uzun süre zayıf kalan ISM endeksinin mart, nisan ve mayısta bu seviyenin üstünde seyretmesini, sektörün toparlanma sinyalleri olarak değerlendiriyor.

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, haziran ayı inşaat harcamaları yüzde 0,5 artış beklentisinin aksine yüzde 0,6 geriledi. Söz konusu veriye ait mayıs ayı değeri ise yüzde 0,8'lik düşüşten yüzde 0,1'lik gerilemeye revize edildi.

Ayrıca, ABD'de temmuz ISM yeni siparişler endeksi 56,9 gelerek önceki aya göre 0,1 puan geriledi. Temmuz ayı ISM ödenen fiyatlar endeksi de 55,0 puanla önceki aya göre 5,5 puan düşüş gösterdi.

Yeni haftaya yön bulma arayışıyla yatay seviyeden başlayan New York borsasında, Dow Jones Sanayi ve Standard & Poor's 500 Endeksleri yatay seyirde devam ederken, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise artış ivmesi kazandı.

Yorumlar