“ABD iş gücü piyasası temmuzda altın madalya kazandı"

- ABD'nin önde gelen ekonomistleri temmuz ayı istihdam verilerini değerlendirdi: - High Frequency Economics’in Başekonomisti O’Sullivan: - “İstihdam raporu, Fed’in çok geciktirmeden faiz artırma niyetini destekledi” - RSM’nin Başekonomisti Brusuelas: - “Amerikan iş gücü piyasası temmuzda altın madalya kazandı" - Moody’s Analytics Direktörü Sweet: - “ABD iş gücü piyasası beklentinin çok üstündeki istihdam artışıyla Noeli temmuzda yaşadı" - “İstihdam verileri, Fed’in eylülde faiz artırma ihtimalini yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı"

Google Haberlere Abone ol
“ABD iş gücü piyasası temmuzda altın madalya kazandı"

WASHINGTON (AA) – GÜLBİN YILDIRIM – ABD'nin önde gelen ekonomistleri, son iki aydaki güçlü istihdam artışının, Merkez Bankası’nın (Fed) yıl bitmeden faiz artırma olasılığını güçlendirdiği görüşünde birleşiyor.

Fed’in faiz artırım zamanlamasına yönelik belirsizlik perdesi, dün açıklanan temmuz ayı istihdam raporuyla bir parça aralanmışa benziyor. Piyasalarda artık "Fed, bu yıl faiz artırır mı, artırmaz mı?" sorusu yerine "eylül mü yoksa aralık mı?" sorusuna cevap aranıyor.

Verileri AA muhabirine değerlendiren ABD'li ekonomistlerin önemli bir bölümü, Fed’in güçlü iş gücü piyasası ve artan ücretlerden aldığı cesaretle kasımdaki başkanlık seçimlerinin ardından faiz artıracağı beklentisini paylaşıyor.

New York merkezli finansal araştırma şirketi High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan, iş gücü piyasasının ekonominin direncini koruduğunun en büyük göstergesi olduğunu vurgulayarak, “İstihdam raporu, Fed’in çok geciktirmeden faiz artırma niyetini destekledi” dedi.

Ülkenin en iyi ekonomik tahmincileri arasında yer alan O’Sullivan, bazı Fed yetkililerinin güçlü istihdama karşın düşük seyreden enflasyon nedeniyle bekle-gör stratejisini eylülde de koruyacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı Fed yetkilileri, aşağı yönlü riskler nedeniyle temkinli ve güvercin davransa da iş gücü piyasasındaki güçlenme korunursa yeni bir faiz artışı yakın demektir. Biz yine de aralık toplantısına kadar beklemede kalacaklarını öngörüyoruz.”


- “Rakamlar resesyon eşiğinde olunmadığını kanıtladı”


ABD’li danışmanlık şirketi RSM’nin Başekonomisti Joseph Brusuelas ise istihdam rakamlarının ABD ekonomisinin resesyonun eşiğinde olmadığını kanıtladığını ifade ederek, “Amerikan iş gücü piyasası temmuzda altın madalya kazandı. Ekonomi genelindeki istihdam artışları, şartların son GSYH rakamlarından daha iyi olduğuna işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Hazirandaki güçlü performansın ardından temmuzda hız kesmeyen istihdam artışının Fed yetkililerini, aralıkta faiz artırmayı açıkça konuşmaya sevk edeceğini düşünen Brusuelas, piyasaların halihazırda yıl sonunda faiz artırılmasına yüzde 25 ihtimal tanıdıklarını dile getirdi.


- “İş gücü piyasası temmuzda Noel sevinci yaşadı”


Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, maden hariç tüm sektörleri kapsayan istihdam artışını “etkileyici” olarak nitelendirirken, “ABD iş gücü piyasası beklentinin çok üstündeki istihdam artışıyla temmuzda Noel sevinci yaşadı. İş gücü piyasasındaki trend cesaret verici. Veriler, ekonominin iyi durumda olduğuna işaret ediyor” diye konuştu.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) ABD ekonomisini olumsuz etkiyeceği endişelerinin ortadan kalktığına işaret eden Sweet, “İstihdam verileri, Fed’in eylülde faiz artırma ihtimalini yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı. Aralıkta faiz artırmalarının olasılığı ise yüzde 60” görüşünü paylaştı.


- "Faiz artışı başkanlık seçimlerinin ardından"


S&P’nin ABD ekonomistleri Beth Ann Bovino ve Satyam Panday ise verilerin ardından yayınladıkları değerlendirme notunda şunları kaydetti:

“İşe alımların güçlü hızı, sağlıklı tüketici iştahı ve üretici güvenindeki toparlanma ABD ekonomisi için süregelen global sıkıntılara rağmen daha parlak bir görünüm çiziyor. Güçlü bir ağustos istihdam raporu, Fed yetkililerinin eylüldeki toplantılarında biraz daha rahat nefes almasını ve ABD’deki seçimlerin ardından aralıkta faiz artırma yolunda kalmalarını sağlayacaktır”

Capital Economics’in ABD ekonomisti Steve Murphy ise temmuz ayı istihdam raporunun bahar aylarında yaşanan zayıflığın geçici olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Buna karşın, istihdam raporuyla aynı gün açıklanan dış ticaret rakamlarının ikinci çeyrek büyüme oranının yüzde 1’in altına çekilmesine neden olacağı tahmininde bulunan Murphy, “Bu nedenle, Fed’in politika faizini yeniden artırmadan önce aralık ayına kadar bekleyeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar