ABD IMF Reformlarını Onaylarsa Türkiye'nin Kota Payı Artacak

ABD IMF reformlarını onaylarsa Türkiye'nin IMF'deki kota payı artacak. Türkiye IMF'ye üye 188 ülke içinde ilk 20 arasına girecek. Kota payı ülkenin oy gücünü belirliyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD IMF Reformlarını Onaylarsa Türkiye'nin Kota Payı Artacak

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Kongre'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) reformlarını onaylamamasının ABD'ye ziyan verdiğini belirterek, söz konusu reformları da içeren 2016 bütçesinin kabul edilmesi çağrısında bulundu. Lew, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı sunumda, Beyaz Saray'ın 2016 yılı bütçesinde yer branş uluslararası programların önemini anlatarak, Kongre'nin desteğini istedi. ABD'nin en yüksek kota ve oy hakkına sahip olması nedeniyle, IMF'nin işleyişinde ciddi role sahip olduğunu anımsatan Lew, 'IMF'nin kota ve İdare reformlarını onaylamak hakkında süren başarısızlığımız, aralarında müttefiklerimizin de yer aldığı oldukça çok ülkenin IMF ve başka uluslararası kuruluşlara yönelik taahhütlerimizin sorgulanmasına yol açıyor. Uluslararası güvenilirliğimiz ve gücümüz tehdit ediliyor' ifadelerini kullandı.

İKNA ETMEYE YARDIMCI OLACAK

Lew, büyümekte bulunan devletlerin küresel ekonomideki etkisinin arttığını vurgularken, bu devletlerin IMF bunun şeklinde uluslararası kuruluşlarda sahip yer aldığı rolün ekonomilerindeki büyümeye enlem şekilde artırılmaması durumunda, buna İmkan verici yeni kurumların kurulacağını öne sürdü. Bu çeşit gelişmelerin ABD'nin küresel ekonomideki liderliğine ziyan vereceğini belirten Lew, 'IMF'nin reformları, yükselen ekonomileri, ABD'nin kurulmasına katkıda yer aldığı ve liderliğini sürdürdüğü uluslararası sistemde kalmaya ikna etmeye destekçi olacak' dedi.

YÜKÜ ARTIRMAYACAK

Lew, sunumunun peşinden Kongre üyelerinin sorularını da yanıtladı. Söz konusu reformların, ABD'nin var finansal yükümlülüklerini artırmayacağını bildiren Lew, değişikliğin sırf kaynakların kompozisyonuna yönelik olacağını anlatım etti. Lew, sözlerini 'Kritik reformlara yönelik düzenlemeleri de içeren bütçe talebimizin en kısa sürede ve güvenli bir biçimde kabul edilmesini sağlamak için Kongre'yle iş birliği yapmaya hazırız' diyerek tamamladı. IMF'nin 2010 yılında önerilen fakat henüz yaşama geçirilemeyen kota ve İdare reformunun önündeki en kocaman mani ABD Kongresi. Reformların geçerlilik kazanmasını sağlayacak onayı iki yılı aşkın süredir engelleyen Kongre üyeleri, reformların ABD'nin yükümlülüklerini artırırken, etkisini kısıtlayacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

OY GÜCÜ ARTACAK

Önerilen reformlar, içlerinde Türkiye'nin de yer aldığı yükselen saha ekonomilerinin IMF'deki kota payı ve oy gücünün ilerletilmesini öngörüyor. ABD Kongresi'nin onaylaması şeklinde yürürlüğe girecek reformlara göre, Türkiye'nin kota payı yüzde 0,61'den yüzde 0,95'e çıkacak. Böylece, Türkiye IMF'ye organ bulunan 188 memleket arasında ilk 20 memleket arasına girecek. Türkiye, şu anda bu anlamda 32. memleket konumunda bulunuyor.

KOTA PAYI NEDİR

Bir memleket IMF'ye organ olduğunda ekonomisinin küresel ekonomideki payına oranla bir kota belirlenmekte olup, bu süreçte devletlerin ekonomik büyüklükleri, dışa açıklık oranları, kapital hareketlerinden etkilenme halleri ve rezervlere ait değişkenlerden oluşan bir kota formülünden de faydalanılmakta. Kotalar çoğunlukla her beş yılda bir gözden geçiriliyor. Kotalar organ ülkenin oy gücünü, IMF'den sağlanacak finansal desteğin miktarını (erişim limiti dahil olmak üzere) ve SDR tahsisatlarında alınacak payları da belirlemekte. 2012 yılı Ağustos nedeni ile IMF'nin yekün kotası 238.116,4 milyon SDR olup, ülkemizin kotası 1.455,8 milyon SDR.

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar