ABD Enerji Bakanı Moniz:

NEW YORK (AA) - ABD Enerji Bakanı Ernest J. Moniz, Kuzey Kore'nin 9 Eylül'de yaptığı nükleer denemenin "son derece ciddi" olduğunu söyledi. Moniz, New...

Google Haberlere Abone ol
ABD Enerji Bakanı Moniz:

NEW YORK (AA) - ABD Enerji Bakanı Ernest J. Moniz, Kuzey Kore'nin 9 Eylül'de yaptığı nükleer denemenin "son derece ciddi" olduğunu söyledi.

Moniz, New York'taki kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations'da yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'nin 9 Eylül'de nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için gerçekleştirdiği nükleer patlama denemesinin "son derece ciddi" olduğunu belirtti.

Kuzey Kore'nin nükleer programının son yıllarda hızlı şekilde geliştiğine dikkati çeken Moniz, bu durumun dünya genelinde nükleer silahlanma ve caydırıcılık konularının yeniden ele alınmasını harekete geçirebileceğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Nükleer testler başarılı olsa da olmasa da bu Kuzey Kore'nin nükleer gelişim programının bir parçası. Bu nedenle muhtemelen ilerleme kaydediyorlar. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) ülkeden ihraç edilmesi de bu konuda şeffaflık açısından bir sorun oluşturdu."

Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımların hafife alınmaması uyarısında bulunan Moniz, geçen sene P5+1 ülkeleri ve İran arasında yapılan nükleer anlaşmayı hatırlattı.

Moniz, Temmuz 2015'te imzalanan anlaşma sayesinde İran'ın nükleer programının gelecek 15 yıl boyunca sınırlandırılacağının altını çizerek, anlaşmanın şeffaf olmasının dünya genelinde güven oluşturduğunu ifade etti.

Kuzey Kore, Aralık 2002'de IAEA'nın nükleer denetçilerini ülkeden ihraç etmiş, bir sonraki ay da nükleer silahların yayılmasının önlenmesi antlaşmasından (NPT) çekildiğini duyurmuştu.

Yorumlar