"ABD ekonomisi yavaş büyüyor"

- Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Ashcroft: - "Küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük talep ABD ekonomisi üzerinde risk oluşturuyor. Ekonomi olması gerekenden çok daha yavaş bir hızda büyüyor" - Capital Economics Uzmanı Pointon: - "ABD konut piyasasının ekonomide yeni bir kriz oluşturması olasılık dışı"

Google Haberlere Abone ol
"ABD ekonomisi yavaş büyüyor"

NEW YORK (AA) - Bağımsız araştırma ve danışmanlık kurumu Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Paul Ashcroft, ABD ekonomisindeki büyümenin yeterli olmadığını bildirdi.

Capital Economics'in New York'da düzenlenen yıllık konferansında konuşan Ashcroft, küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük talebin ABD ekonomisi üzerinde risk oluşturduğunu belirterek, ekonominin olması gerekenden çok daha yavaş bir hızda büyüdüğünü belirtti.

Ashcroft, Amerikan ekonomisindeki toparlanmayla ilgili olarak reel ücretlerdeki değişim, enflasyon oranı ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, düşük enerji fiyatları ve ABD dolarının diğer para birimlerine göre değer kazanmasının son yıllarda enflasyonu olumsuz etkilediğini ifade etti.

Dünya genelindeki olumsuz finansal koşulların da ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu kaydeden Ashcroft, "Yine de bütün bunlar ekonomideki toparlanmayı yoldan çıkarmamalı. Ücretlerde artışın başladığını ve ekonominin tam istihdam seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Ayrıca enerji fiyatları da yükseliyor." dedi.

Capital Economics Uzmanı Matthew Pointon da, ABD konut piyasasının ekonomide yeni bir kriz oluşturmasının "olasılık dışı" olduğunu dile getirdi.

Pointon, ABD bankalarının 2008 finansal krizinden dersler çıkardığına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Finansal regülasyonlar, yüksek risk oluşturan kişi ve kurumlara borç verilmesini zorlaştırıyor. Kreditörlerin geçmişten aldığı dersleri unutması durumunda, yeni regülasyonlar devreye girerek onları kontrol altına alacaktır. Ekonomideki yavaşlama da konut fiyatlarındaki artışı sıfıra yakın bir seviyede tutmaya devam ediyor. Bu durumda yeni bir konut kriziyle karşılaşmamız oldukça zor gözüküyor."

Dünya Bankası verilerine göre, ABD ekonomisi 2007'de yüzde 1,8 büyüdükten sonra, finansal krizinin etkisiyle, 2008'de yüzde 0,3, 2009'da da yüzde 2,8 daralmıştı. 2012 yılından itibaren yüzde 2'nin üzerinde büyüyen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7, gelecek yıl da yüzde 2,4 büyümesi bekleniyor.

Yorumlar