ABD Credit Suisse’e cezayı kesti: 2,8 milyar dolar

Amerika Birleşik Devletleri, Credit Suisse bankasının Amerikan vatandaşlarının banka hesaplarını gizlediği ve vergi kaçırmalarına yardım ettiği suçlamalarını haklı bularak bankaya tarihi bir ceza kesti. ABD Adalet Bakanı Eric Holder bankaya...

Google Haberlere Abone ol
ABD Credit Suisse’e cezayı kesti: 2,8 milyar dolar

Amerika Birleşik Devletleri, Credit Suisse bankasının Amerikan vatandaşlarının banka hesaplarını gizlediği ve vergi kaçırmalarına yardım ettiği suçlamalarını haklı bularak bankaya tarihi bir ceza kesti. ABD Adalet Bakanı Eric Holder bankaya 2,8 milyar dolar ceza verdiklerini açıklarken İsviçre tarafı ise bankanın lisansının iptal edilmediği için memnun olduklarını bildirdi.

ABD’nin Virjinya Eyaleti'nde İsviçre’nin iki numaralı bankası Credit Suisse hakkında açılan vergi kaçırmaya yardım ve müşterilerin bilgilerini gizlemeye yönelik dava sonuçlandı. Bizzat ABD Adalet Bakanı Eric Holder’in basın toplantısı ile açıklanan dava sonuçlarına göre Credit Suisse, Amerikalı müşterilerinin ABD Maliye bakanlığına yalan beyan bulunmalarına yardım etti. Holder, bankanın Amerikan vatandaşlarının mal varlıklarını ve hesap bilgilerini doğru bir şekilde deklare edilmemesi için çalıştığını anlatırken alınan kararın en önemli yanının hiçbir finans şirketinin kanunlar üzerinde olmadığının ispatı olduğunu söyledi. ABD’de para piyasasında yerli ve yabancı ayırımı yapmadıklarını ifade eden bakan, "Credit Suisse yerine yerli bir banka da aynı şekilde iş yapsa aynı muamele ile karşılık görecektir." dedi.

BANKADAN GELEN İLK TEPKİLER OLUMLU!

Credit Suisse’in Amerikalı CEO’su Brady Dougan karar sonrası yaptığı ilk açıklamalarda şahsi olarak bu dava ile ilgilendiğini ve çok iyi çalıştıklarını hatırlatarak istifa etmeyi düşünmediğini belirtti.

İsviçre hükümeti ise karardan dolayı memnun olduklarını açıkladı. ABD Adalet Bakanlığı ile banka arasında varılan anlaşmanın tatmin edici olduğunu söyleyen İsviçre Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, konuya siyasi alanda dahil olarak banka hakkında açılan davanın daha adil neticelendiğini savundu. Credit Suisse’in lisansının iptal edilme ihtimalinin de masada olduğunu hatırlatan Schlumpf, şu anki durumun iyi olduğunu fakat ABD’de faaliyette bulunan ve haklarında soruşturmaları devam eden diğer İsviçre bankalarının neticelerini gelecek aylarda beklediklerini açıkladı.

SON 20 YILIN EN BÜYÜK DAVASI

Dün itibari ile neticelenen davanın aktörü Credit Suisse son 20 yılda suçlu bulunan en büyük banka olarak kayıtlara geçti. Amerikan Senatosu’nda açılan soruşturmaya göre banka özellikle 2006 yılındaki faaliyetlerinde 22 bin ABD vatandaşının hesap detaylarını ABD Maliye Bakanlığı'na bildirirken eksik ve yanlış olarak deklare etmelerine gönüllü olarak yardım etti. ABD Senatosu bu hesaplarda 10 ila 12 milyar dolar vergilendirilmemiş gelir olduğu tespitinde bulundu. 2009 yılında İsviçre’nin bir numaralı bankası UBS de benzer suçlamalara maruz kalmış ve 780 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. CİHAN

Yorumlar