ABD Bakan Yardımcısı: STA’ya Türkiye’yi de dahile etmeye çalışacağız

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar, Avrupa Birliği (AB) ile yapacakları Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın tüm aşamalarında Türkiye’yi bilgilendireceklerini, hatta dahil etmeye çalışacaklarını söyledi.     Amerika’dan...

Google Haberlere Abone ol
ABD Bakan Yardımcısı: STA’ya Türkiye’yi de dahile etmeye çalışacağız

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar, Avrupa Birliği (AB) ile yapacakları Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın tüm aşamalarında Türkiye’yi bilgilendireceklerini, hatta dahil etmeye çalışacaklarını söyledi.

    Amerika’dan 17 firma 4 günlük işbirliği görüşmeleri kapsamında İzmir’e geldi. ABD’li firmalar ile Türk işadamlarının ikili görüşmesi sürerken ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar ile Ticaret Müsteşarı Micheal Lilly’den oluşan ABD heyeti, İzmir Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret etti.

    ABD ile AB arasında önümüzdeki aylarda imzalanması beklenen STA’ya değinen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu süreçte Türkiye’nin dışarıda bırakılmaması gerektiğini vurguladı. ABD’nin Türkiye’yi Stratejik Kolaylıklar Sağlanacak 7’inci ülke olarak belirlediğini hatırlatan Demirtaş, bunun iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD’li Bakan Yardımcısı Kumar ise AB ile yapılacak STA görüşmelerinde Türkiye’nin de dahil edilmesi için çaba göstereceklerini ve tüm gelişmelerden Türkiye’yi haberdar edeceklerini kaydetti. Türk işadamlarını Amerika’da yatırım yapmaya çağıran Kumar, Afrika ülkeleriyle yapılacak ticarette de işbirliği içinde Türkiye ile birlikte olabileceklerini dile getirdi.

    Ekrem Demirtaş, 20 yıl önce İzmir’de Amerikan konsolosluğu bulunduğunu fakat daha sonra bunun kaldırıldığını hatırlattı. Demirtaş, İTO’nun yapılacak yeni binasında Amerikan Konsolosluğu ve Ticaret Müsteşarlığı için oda vermeye hazır olduklarını da aktardı. ABD ile İzmir arasındaki ticaretin 1,3 milyar doları bulduğunu kaydeden Demirtaş, bu hacmin mutlaka arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

    ‘İZMİR’E KANSER HASTANESİ İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPIYORUZ’

    Demirtaş, İzmir’in vizyonunda sağlık turizmi olduğunu da belirterek, sağlık alanında İzmir’in marka kent olma iddiasını sürdürdüğünü aktardı. Demirtaş, “İzmir’de bir kanser hastanesi açmak için ABD’nin ünlü Houston Üniversitesi ile fizibilite çalışması yapıyoruz. Bu nedenle bu ziyaretiniz önemli. İleride ABD sağlık sektörü Türk sağlık sektörü üst düzey ilişkiye girmiş olacak.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar