AB soruşturması alabalık üreticilerini tedirgin etti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, Türk balık ihracatçılarına yönelik antі-dampіng ve anti-sübvansiyon soruşturmaѕı açması balık üreticilerini gelecek konusunda endişelendirdi. AB ülkelerine geçen yıl 85 milyon dolarlık alabalık ihraç...

Google Haberlere Abone ol
AB soruşturması alabalık üreticilerini tedirgin etti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, Türk balık ihracatçılarına yönelik antі-dampіng ve anti-sübvansiyon soruşturmaѕı açması balık üreticilerini gelecek konusunda endişelendirdi. AB ülkelerine geçen yıl 85 milyon dolarlık alabalık ihraç eden üreticiler, Danimarka’nın şikâyetiyle 3 ay önce başlatılan soruşturmadan çıkacak kararı merakla bekliyor.

Ürünlerin yüzde 95’inin ihraç edildiğini vurgulayan sektör temsilcileri, AB’den olumsuz bir sonuç çıkması durumunda iç piyasada ihtiyaç fazlası alabalık yığılması yaşanacağını ve bu durumun en çok küçük ölçekli balık üreticilerini etkileyeceğini ifade ediyor. Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker, Kahramanmaraş’taki alabalık işleme ve paketleme tesisinde dünya standartlarında üretim yaptıklarını söyledi. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın 10 farklı ülkesine taze, dondurulmuş, tuzlanmış ve kurutulmuş Alabalık ihraç edildiğini hatırlatan Şeker, Avrupalı üreticilerin Türk balık üreticilerini tüm bu çeşitlerde damping yapmakla suçladığını, bunun sonucunda AB’nin soruşturma başlattığını dile getirdi.

AB’nin Türk balığını tercih eder hale geldiğini işaret eden Şeker, ihracat rakamlarında her geçen gün artış gözlendiğini kaydetti. Danimarka’nın şikâyetiyle soruşturma başlatıldığını belirten Şeker, “Türkiye’nin balık üretimindeki başarısı ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracatın miktarında yükselen artışı bilinmektedir. Danimarka’nın yaptığı şikâyetle Avrupa Birliği 3 ay önce anti-dampig adı altında bir soruşturma açtı. Türk firmalarını kapsayan bu soruşturmada fiyatların irdelenmesi ve soruşturma sonucuna göre AB’ye Türk balığının giriş ve çıkış koşuları düşünülmekte. Anti-dampig uygulamasında Türkiye’den 4 firma seçildi. Bu firmaların bütün cari hesapları incelenerek soruşturmaları yapıldı. Bu firmalardan biride Kahramanmaraş’ta faaliyet yürüten Bafa Su Ürünleri AŞ Alabalık Üretim tesisidir. Bu tesis 2013 yılında yaklaşık 3 bin 500 ton alabalık ihraç etti. Soruşturmanın sonucu bekliyoruz. Umuyoruz ülkemiz adına hayırlı bir sonuç çıkar.” diye konuştu.

“AB’YE ALABALIK İHRACATI SIKINTIYA GİREBİLİR”

Soruşturmadan Türk firmalarına, AB piyasa standartlarının üzerinde bir fiyatla ihraç kararı çıkabileceğini söyleyen Şeker, sözlerine şöyle devam etti: “AB şunu diyebilir; ‘Siz geçen yıl haksız rekabet ettiniz ve belirli bir fiyatın altına indiniz. Bu yıl o zararı kapatmak için AB standartlarının üzerinde bir fiyatla satmanız gerek’ diyecektir. Bu durumda belirli bir fiyatın üzerinden sattığınız için kimse bizim sattığımız alabalığı tercih etmeyecek. Onun için AB’ye alabalık ihracatı sıkıntıya girebilir.”

Soruşturma geçiren firmaların ürünlerinin yüzde 95’inin AB’ye ihraç edildiğini anımsatan Şeker şöyle konuştu: “Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 95’ini AB’ye ihraç eden firmalarız. Geçen yıl Kahramanmaraş’ta üretilen 4 bin 100 ton alabalığın 3 bin 500 tonu ihraç edildi. Bu rakamın AB’ye gitmediğini düşünün, biz bu kez zorunlu olarak üretimde kısıtlamaya gideceğiz, giderler azalacak, personel sayısına kısıtlama getirilecek, masraflar da kısıtlama yapılacak. Ama yine de ürettiğiniz ürünleri iç piyasada tüketmek durumunda kalacağız. Bu da küçük üreticiyi zora sokacak. Sonuçta sektörün dengesi ciddi anlamda bozulabilir.”

Alabalık ihracatından Kahramanmaraş’ın yılda 25 milyon dolar gelir sağladığını kaydeden Şeker, açılan soruşturmanın en çok bölge halkını etkileyeceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar