AB-Kanada ticaret anlaşmasına Belçika engeli

- AB ve Kanada arasında yapılması öngörülen serbest ticaret anlaşması, Belçika nedeniyle bakanlar seviyesinde onaylanamadı - AB Dönem Başkanı Slovakya Ekonomi Bakanı Ziga: - "Bugünkü toplantıda, Belçika hariç tüm ülkeler anlaşmanın içeriği konusunda uzlaşı sağladı. Belçika’nın bir çözüm üretmesi için görüşmeler sürüyor" - AB Komisyonu Üyesi Malmström: - ""Bu iyi bir anlaşma. Burada, gelecekte yapılacak serbest ticaret anlaşmalarında AB’nin kredibilitesi söz konusu"

Google Haberlere Abone ol
AB-Kanada ticaret anlaşmasına Belçika engeli

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliğinin (AB) Kanada ile yapacağı serbest ticaret anlaşması Belçika yüzünden bakanlar düzeyinde onaylanamadı.

AB’ye üye 28 ülkenin ilgili Ticaret Bakanları Lüksemburg’da bir araya gelerek, AB'nin Kanada'yla müzakere ettiği Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşmasını (CETA) görüştü.

Belçika Hükümetinin gerekli yetkiyi Valon Bölgesi Parlamentosundan alamaması nedeniyle, AB ve Kanada arasında yapılacak ticaret anlaşmasının bakanlar düzeyinde onaylanması gerçekleşemedi.

Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Slovakya'nın Ekonomi Bakanı Peter Ziga, "CETA’yı imzalama sürecine devam ediyoruz. Bugünkü toplantıda, Belçika hariç tüm ülkeler anlaşmanın içeriği konusunda uzlaşı sağladı. Belçika’nın ise bir çözüm üretmesi için görüşmeler sürüyor." dedi.

Belçika'da yaşanan krizin çözümü için ortak bir çaba söz konusu olduğunu anlatan Ziga, "Biz, olumlu sonuç alınmasını bekliyoruz. Zamanı boşa harcayamayız." diye konuştu.

Ziga, serbest ticaretin avantajlarının göz ardı edildiğine dikkati çekerek, "CETA, yeni küresel dönemde AB standartlarına uygun en hırslı ve dengeli ticari anlaşma. Bu anlaşma, gümrük vergilerinin yüzde 99’unu ortadan kaldıracak.İlgili anlaşma, gerek istihdam için, gerek işletmeler için gerekse Kanada için olumlu olacak." değerlendirmesinde bulundu.


-"AB’nin kredibilitesi söz konusu"


AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström de, "Bu iyi bir anlaşma. Burada, gelecekte yapılacak serbest ticaret anlaşmalarında AB’nin kredibilitesi söz konusu." dedi.

CETA’nın ne AB standartlarını düşüreceğini ne de sürdürülebilir kalkınmaya zarar vereceğini söyleyen Malmström, "Tüm AB üyesi ülkeler içinde bu anlaşma üzerinde uzlaşılamayan bir tek Belçika kaldı. Görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor." diye konuştu.

Malmström, Kanada'yla yapılacak anlaşmanın ekonomik faydalarının ilk günden görülmeye başlayacağına dikkati çekerek, "Umuyoruz kısa sürede bu son görüşmeler tamamlanır ve anlaşma haftaya yapılacak AB Kanada zirvesinde imzalanır." ifadelerini kullandı.

CETA'ya ilişkin son kararın 20-21 Ekim'de Brüksel'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesinde alınacağını anlatan Malmström, "Burada liderler aralarında anlaşırsa anlaşma tamamlanacak. Sonra gerekli onay prosedürleri devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Malmström, 27 Ekim’de Brüksel’de yapılacak AB-Kanada zirvesi sırasında CETA'yı imzalamayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.


-Valonlar imza yetkisi vermedi


Geçtiğimiz hafta, Belçika'nın Valon Parlamentosu, AB ile Kanada arasında imzalanması beklenen CETA'yı onaylamak için Federal Hükümete imza yetkisi vermedi.

AB'de Serbest Ticaret Anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. Belçika Federal Hükümetinin, anlaşmayı resmi olarak imzalayabilmek için ülkede bulunan Valon, Flaman ve Brüksel başkent bölgelerinden yetki alması gerekiyor.

Yorumlar