AB-ABD dijital veri anlaşması yürürlüğe girdi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin, dijital ortamdaki kişisel verilerin kullanılmasıyla ilgili "Gizlilik Kalkanı" anlaşması yürürlüğe girdi. AB...

Google Haberlere Abone ol
AB-ABD dijital veri anlaşması yürürlüğe girdi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin, dijital ortamdaki kişisel verilerin kullanılmasıyla ilgili "Gizlilik Kalkanı" anlaşması yürürlüğe girdi.

AB Komisyonu, AB ve ABD arasında kişisel veri akışının korunmasına yönelik 2,5 yıldır üzerinde çalışılan Gizlilik Kalkanı anlaşmasını onayladığını açıkladı.

ABD'deki şirketlerin, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının kişisel verilerini katı kurallar içerisinde korumasını sağlayacak anlaşma kapsamında, ABD kamu yetkililerinin güvenlik nedeniyle verilere ulaşım talepleri sınırlandırıldı.

Anlaşmayla AB vatandaşlarının kişisel verilerine ilişkin şikayetleri, yeni kurulacak Ombudsman kurumuna yapılacak. ABD Ticaret Bakanlığı, kişisel verileri kullanan şirketleri denetleyecek.

AB Komisyonu Dijital Tek Piyasadan Sorumlu Üyesi Andrus Ansip, iki kıta arasındaki veri akışının, toplumlar ve ekonomiler için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "AB ve ABD arasında yeni Gizlilik Kalkanı anlaşmasını bugün onayladık. Bu, insanlarımızın kişisel verilerinin korunmasını ve işletmeler için hukuki netlik sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu Adalet ve Tüketici Haklarından Sorumlu Üyesi Vera Jourova da "Yeni sistemle Avrupalıların kişisel verileri korunacak, veri koruma standartları güçlendirilecek ve bu verilere hükümetlerin erişimi önlemlerle sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Şikayetler üzerine Avrupa Adalet Divanı, 7 Ekim 2015’te AB ile ABD arasında dijital verilerin iletimi konusundaki "Güvenli Liman" sistemini geçersiz ilan etmişti.

Avrupa Adalet Divanı, Google, Microsoft ve Apple gibi firmaların Avrupalıların kişisel verilerini ABD’ye taşımalarını ve bu verileri kullanmalarını, özel hayatın ihlali nedeniyle yasalara aykırı bulmuştu. Bugünkü onayın ardından ise AB ile ABD arasında Gizlilik Kalkanı anlaşması geçerli olacak.

Yorumlar