65 yaşında erinmedi hakem heyetine başvurdu, dosya masrafını geri aldı

Emekli, 65 yaşındaki Nimet Süer, çektiği kredi karşılığında kendisinden 750 lira ‘dosya masrafı’ tahsil eden bankayı hakem heyeti kararıyla dize getirdi.

Google Haberlere Abone ol
65 yaşında erinmedi hakem heyetine başvurdu, dosya masrafını geri aldı

Emekli, 65 yaşındaki Nimet Süer, çektiği kredi karşılığında kendisinden 750 lira ‘dosya masrafı’ tahsil eden bankayı hakem heyeti kararıyla dize getirdi. İcra yoluyla bankadan parayı tahsil eden Nimet Süer, "Kulaklarım da duyma sorunu yaşıyorum, o parayla kulak cihazı alacağım." dedi.

Ankara’da ikamet eden Nimet Süer, 1 Nisan 2008’de bir bankadan kredi çekti. Banka şubesi, 65 yaşındaki Süer’den 750 TL ‘dosya masrafı’ adı altında para tahsil etti. Son zamanlarda bankaların tüketiciden tahsil ettiği dosya masraflarının, tahsil edildiğini haberlerde gören Nimet Süer, avukatı Mustafa Akıncı’nın yönlendirmesiyle Yenimahalle İlçe Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Heyete savunma veren banka, tüketicinin şikayet dilekçesi ve ekleri incelendiğini, paranın mevcut yasa, mevzuat ve bankacılık uygulamalarına uygun olarak tahsil edildiğini öne sürdü.

Nimet Süer’i haklı bulan heyet, "Yargıtay Nukuk Genel Kurulu kararları doğrultusunda tüketici şikayetinde haklıdır ve banka 750 TL'yi Süer'e iade etmelidir." kararına vardı. Süer’in avukatı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz ağustos ayında müracaatı karara bağlayan hakem heyetinin hükmüne rağmen parayı vermeyen banka şubesini, icraya vererek parayı tahsil etti. Ankara 3. İcra Müdürlüğü’nden parayı tahsil eden Süer, vatandaşların haklarını aramaları gerektiğini söyledi.

O PARAYLA KULAKLARIM İYİ DUYMUYOR, CİHAZ ALACAĞIM

Komşusunun da dosya masrafını tahsil ettiğini hatırlatan Nimet Süer, "Benim komşum dedi ki, ‘Teyze niye dosya masrafını almıyorsun?’ Bende hakem heyetine müracaat ettim, ancak banka yine parayı vermedi. Bu kez icra yoluyla paramızı tahsil ettik. Bankadan tahsil ettiğim 750 TL ile kulaklarıma cihaz alacağım. Kulaklarım rahatsız, duyma sorunu yaşıyorum." diye konuştu.

Avukat Mustafa Akıncı ise son dönemlerde bankaların hukuksuzca tahsil ettiği dosya masraflarının önce hakem heyetinden, ardından da tüketici mahkemelerinden döndüğünü söyledi. Akıncı, "Tüketiciler, bankaların kendilerinden tahsil ettikleri dosya masraflarını ve yeniden yapılandırma ücretlerini kolaylıkla tahsil edebilirler. İlçe kaymakamlıkları, bünyesindeki hakem heyetleri 1192 TL'ye kadar olan uyuşmazlıklara bakıyor. Daha fazla olan meblağlar için tüketici mahkemelerine veya direkt haciz yoluna gidilebilir." dedi. CİHAN

Yorumlar