‘500 milyar dolarlık ihracat için inovasyona ihtiyaç var’

İstanbul’dan sonra ilk kez İzmir’de düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası başladı. İki gün boyunca çeşitli sunumların ve interaktif çalışmaların yanısıra ar-ge ve inovasyon pazarı ile çeşitli sergilerin düzenlediği haftanın açılışına...

Google Haberlere Abone ol
‘500 milyar dolarlık ihracat için inovasyona ihtiyaç var’

İstanbul’dan sonra ilk kez İzmir’de düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası başladı. İki gün boyunca çeşitli sunumların ve interaktif çalışmaların yanısıra ar-ge ve inovasyon pazarı ile çeşitli sergilerin düzenlediği haftanın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir’deki borsa ve odaların başkanları ile üniversite öğrencileri katıldı.

Açılışta konuşan EİB Başkanı Ünlütürk, tasarımdan markalaşmaya ve inovasyona kadar dünyanın önde gelen isimlerinin bu tür etkinliklerde biraraya geldiğini söyledi. İnovasyon kültürünü yaymak için Anadolu’ya açılmaya karar verdiklerini ve İzmir’in talebi sebebiyle etkinliği buraya aldıklarını açıkladı. Şirketlerin rekabet anlayışını inovasyon ile sağladıklarını vurgulayan Ünlütürk, “Türkiye’nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat için inovasyona ihtiyaç var.” dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN İDEAL FAİZ ORANI YÜZDE 6’

Bakan Zeybekci ise son günlerin polemik konusu olan faiz tartışmalarına değindi. Faizlerin yüksek olduğunu savunan Zeybekçi, geçen yılki oran yüzde 6’nın Türkiye için ideal bir seviye olduğunu söyledi. Enflasyondaki artışın yüksek faizden kaynaklandığını belirterek, “Enflasyonun kurdan kaynaklanan kısmı mayıs ayında bitti. Önümüzde enflasyonun maliyet kısmının biri de faiz. Önümüzdeki dönem faizde de beklentiler seviyesinde iyileşmeler olacak. Geçen yılki yüzde 6 oranı hemen gerçekleşmeyecek ama hedefimiz, dünya standartlarında faiz. Dünyadaki yatırımcının muhatap olduğu faiz oranlarını, 2014 sonunda Türkiye yeniden yakalayacak.” diye konuştu.

'TL'NİN DEĞERİ DÜŞERSE İYİ OLUR'

Doların 2,15-2,20 lira seviyesini Türkiye için iyi bulduklarını ifade eden Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “TL’nin değeri düşerse iyi mi olur kardeşim diye sorabilirsiniz. Evet, iyi olur. TL'nin değeri, yurtdışından gelen sıcak parayla yükselerek faizi desteklememeli. 2023 hedefine yaklaştıkça TL’nin değeri hakettiği yeri bulacaktır. Bundan iki hafta önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı, 'Euronun değer kazanmasına müsaade etmeyeceğiz.' dedi. Çin, baskılara rağmen yuanın değerini arttırmadı, geçen yıl sonu itibariyle dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Bir buçuk iki yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi olacak.”

'HALİÇ'TEN GEMİ İNDİRMEK DE İNOVASYON'

Bilgisayarı görmeden, hayal ederek öğrendiklerini dile getiren Nihat Zeybekci, “İnovasyon insan zorlanır ve hayal kurarsa, bu fikir ticari ve sosyal kullanıma dönüşürse ortaya çıkar. Yunus'un dediği gibi hiç kimsenin bulmadığı gevheri bulmak lazım. Mevlana, 'Bugün yeni şeyler söylemek lazım.' diyor. Bizim ecdadımız neler yaptı? Boğazdan Haliç'e gemileri yürütmek de bir inovasyondu. Dünyada ilk havan topunu bulmak, Uluğ Reis ve Piri Reis'in yaptıkları inovasyondu.” dedi.

İNOVASYON ATEŞİ İZMİR’DEN

TİM Başkanı Büyükekşi de Anadolu ateşini İzmir’den yaktıklarını söyledi. Bu yıl İnovasyon Haftasını eylülde Ankara, ekimde Gaziantep’te yapacaklarını aktaran Büyükekşi, finalinse aralık ayında İstanbul’da olacağını kaydetti. İhracatın geleceğinin inovasyonla ortaya koyulacak ürünlerde olduğuna işaret ederek, “Katma değeri arttırabilmek için inovasyon, tasarım, ar-ge ve marka çok önemli.” diye konuştu. İzmir’in yıllık ihracatını 10 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarma potansiyeli olduğunu da dile getiren Büyükekşi, “TİM'in ilk bin ihracatçı listesinde daha çok İzmirli firma görmek istiyoruz. Bu listede İzmir dördüncü sırada, bunu arttırma kapasitesi var.” dedi.

‘İNOVATEAM VE CLUP KURACAĞIZ’

İnovaTeam kuracaklarını anlatan Mehmet Büyükekşi, “Bu projede, 100 üniversiteden 500 öğrenci seçip eğiteceğiz. Ayrıca İnovaClup ile işadamları ve CEO’ları burada, bu öğrencilerimizle buluşturup firmalara destek vereceğiz. İnovaLig ile de firmaları inovasyon alanında birbirleriyle yarıştıracağız, bu ay sonuna kadar başvuruları yapabilirler. 40-50 bin dolarlık raporu, bu yarışma sayesinde ücretsiz elde edecekler. Dereceye giren firmalar, Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde temsil edecek.” şeklinde konuştu.

‘İZMİR İNOVASYONLA ÖNE ÇIKABİLİR’

Başkan Kocaoğlu ise yeni teknolojiler denince herkesin aklına İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) geldiğini söyledi. Bugün pek çok alanda inovasyonla yatıp kalkıldığını belirterek, “Yatırım ve projelerimizde, İzmir’i nasıl inovasyonla öne çıkarabileceğimizi planlıyoruz. Uluslararası Akdeniz Tasarım Fuarı’nı düzenliyoruz ve tasarım araştırmaları laboratuvarını da hayata geçiriyoruz. Akdeniz Akademisi kapsamında atölye programları düzenleyip gençleri inovasyonla tanıştıracağız.” dedi. Yeni karbon kompozit yolcu gemilerinin taşımacılıkta çığır açtığını savunan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bu da Türk tersaneciliğinin, teknoloji ve inovasyonda ne aşamaya geldiğini gösteriyor. Çamur kurutma tesislerimizi güneş enerjisiyle buluşturuyoruz. Eski un fabrikasını da kent koleji yapıp burada fabrikasyon merkezi oluşturacağız. Böylece sanayicimiz, tasarımlarını ve buluşlarını burada yapabilecek.” CİHAN

Yorumlar