5 Haziran Dünya Çevre Günü

- TSE Başkanı Korkmaz: - "TSE olarak çevreyi koruma ve küresel ısınmayla mücadele konularında yükümlülüklerimizi ve sosyal sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirme gayretindeyiz"

Google Haberlere Abone ol
5 Haziran Dünya Çevre Günü

ANKARA (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "TSE olarak çevreyi koruma ve küresel ısınmayla mücadele konularında yükümlülüklerimizi ve sosyal sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirme gayretindeyiz." ifadelerini kullandı.

Korkmaz, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, çevrenin korunması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla 1972 yılında Stockholm'de yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda 5 Haziranın Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldığını, Türkiye'de de 1978 yılından bu yana 5-11 Haziran tarihlerinin Çevre Koruma Haftası olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunluğu ile tabiata karşı sorumsuz davranışların çevre sorunlarının artmasına sebep olduğuna işaret eden Korkmaz, küresel bir sorun haline gelen çevre kirliliğinin insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını belirtti.

Sanayi atıkları, kimyasallar, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöplerin, çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenler olduğuna dikkati çeken Korkmaz, çevrenin korunması konusunda bireysel olarak yapılacak mücadelenin yanı sıra kurumların ve ülkelerin yerine getirmesi gereken zorunluluklar bulunduğunu ifade etti.

Korkmaz, TSE'nin de çevreyi koruma ve küresel ısınmayla mücadele konularında mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini ve sosyal sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmek gayretinde olduğunu vurguladı.

TSE'nin sera gazı salınımlarıyla ilgili 2013 yılından bu yana tarafsız doğrulayıcı kuruluş olarak hizmet verdiğini anımsatan Korkmaz, protokoller ile Türkiye'de faaliyet gösteren havaalanı ve liman işletmelerinin çevreye ve iş sağlığına olan duyarlılıklarının en üst düzeye çıkarılması ve çalışmaların standart hale getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Yeşil Havaalanı ve Liman Belgelendirmesi kapsamında da belgeyi talep eden kuruluşun tehlikeli atık planı, madeni yağ atıkları, eski araç lastikleri, tıbbi atıkların toplanması ve bertarafı, sıvı atıklar, baca gazı emisyonu, karbon emisyonlarının azaltılması, çevresel gürültünün yönetimi gibi konularda denetlendiğine işaret eden Korkmaz, Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi ile de, enerji tasarrufu ve gerek bina yapımında kullanılan malzemelerin yaymış olduğu radyoaktif kirlilik, gerekse binanın kullanımı esnasındaki karbon salınımlarının en aza indirmiş olduğunun belgelendirildiğini kaydetti.

TSE olarak yaptıkları bir diğer önemli çalışma alanının, 2014'te faaliyete geçen Güneş Enerji Sistemleri Laboratuvarı'nda verilen hizmetler olduğunu belirten Korkmaz, "TSE olarak çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak için attığımız bu adımları kararlıkla sürdüreceğiz. Herkes için yaşanabilir ve temiz çevre temennisiyle Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftasını kutluyorum" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar