4,7 milyar dolar hurda ithalatına 8,6 milyar dolar çelik ihracatı

Çelik İhracatçıları Birliği, hurda ithalatının cari açığı artırdığı iddialarına cevap verdi. Birliğin yönetim kurulu başkanı Namık Ekinci, 2012’de 4,7 milyar dolar hurda ithalatı ile yapılan üretimde 8,6 milyar dolar çelik ihraç...

Google Haberlere Abone ol
4,7 milyar dolar hurda ithalatına 8,6 milyar dolar çelik ihracatı

Çelik İhracatçıları Birliği, hurda ithalatının cari açığı artırdığı iddialarına cevap verdi. Birliğin yönetim kurulu başkanı Namık Ekinci, 2012’de 4,7 milyar dolar hurda ithalatı ile yapılan üretimde 8,6 milyar dolar çelik ihraç edildiğini belirtti.

Ekinci, ‘Global Hurda Değerlendirme Raporu’nun açıklandığı basın toplantısında hurda ithalatı ile ilgili rakamları paylaştı. Ekinci, "2012 verilerine göre 34,3 milyon ton nihai çelik üretimi için 32,2 milyon ton hurda kullanıldı. Hurdanın 22,4 milyon tonu ithal edildi. Bu 9,4 milyar dolara denk geliyor. Maalesef hurda varlığımız öyle büyük değil. Gönül her türlü hammaddenin ülkemiz kaynaklarından karşılanmasını diler." dedi. Ekinci, hurda ithalatı nedeni ile çelik sektörünün cari açığı artırdığı yönünde yanlış bir algılama olduğuna işaret ederken, "Her sene üretimini artıran çelik sektörü 19,8 milyon ton ile önemli bir ihracatçıdır. Sektör otomotiv, gemi, demir yolu ve makine imalatı gibi alanlara hammadde tedarik ediyor. Yani bu alanların yaptığı ithalata engel olmakta ve ihracatlarına katkı sunmaktadır. Sektör istihdamı da artırmaktadır; doğrudan 35 bin, dolaylı 200 bin elemanı bünyesinde bulundurmaktadır." ifadelerini kullandı. Ekinci, ayrıca ‘Global Hurda Değerlendirme Raporu’nda yer alan şu senaryoları ve saptamaları dile getirdi:

"Sektör hurda yerine yarı mamul ithal etse dış ticaret açığı 5,3 milyar dolar daha artacaktı. Sektörün hurda ithal etmeden yerli hurda ile üretim yapsa 34,3 milyon ton nihai çelik üretimi minimum 9,4 milyon ton, maksimum 15,3 milyon ton olacaktı. Gerileyen üretim, ihracata darbe vuracak ve ticaret açığı 7,6 milyar doları bulacaktı. Hurda ithalatı yapılmadığı takdirde daralan sektörün istihdamı da minimum 14 bine, maksimum 23 bine inecekti. İthal edilen 9,4 milyar dolarlık hurdanın 3,2 milyar dolarlık bölümü, ihraç edilecek çelik ürünlerinin üretiminde kullanılarak Türkiye’nin toplam ihracatına 6,5 milyar dolar doğrudan katkı sunuldu. Sektörün; metal ürünleri, makine ve ulaşım sektörleri ile otomotiv gibi alanlarda yarattığı değer de bu veriye ilave edildiğinde daha çarpıcı bulgular beliriyor. Hurda ithalatının 4,7 milyar doları ile yapılan üretimde 8,6 milyar dolar ihracat yapıldı."

Ekinci, çelik tüketimi için kullanılan ithal hurdanın büyümenin maliyetlerini sınırladığını, üreticileri rahatlattığını kaydetti.

Raporun sektörün hurda ithalatı ile ilgili önemli veriler içerdiğine temas eden Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, "Hurda ithalatı ile cari açığa sebebiyet verdiğinden dem vurulan bir sektörüz ama rakamlar bunun tam tersini söylüyor." dedi.

Bu arada Çelik İhracatçıları Birliği’nin talebi ile A.T. Kearney’in ortaya koyduğu Global Hurda Raporu’nda Avrupa ve ABD ihracatında durağanlık olduğu ifade edildi. Rusya ve Japonya’nın stokları bulunduğunu, ihracatta iyi bir yerde olduğu aktarıldı.

CİHAN

Yorumlar