32 milyon liraya mal olan Tüpraş Ar-Ge merkezinin açılışı yapıldı

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi’ne 7 bin 500 metrekare alana kurulan ve 32 milyon liraya mal olan Ar-Ge merkezinin açılışı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
32 milyon liraya mal olan Tüpraş Ar-Ge merkezinin açılışı yapıldı

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi’ne 7 bin 500 metrekare alana kurulan ve 32 milyon liraya mal olan Ar-Ge merkezinin açılışı yapıldı.

Açılışa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve davetliler katıldı. Tanıtım filmiyle başlayan programda konuşan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, "Kuruluşundan bu yana ülkemizin akaryakıt ihtiyacını, en üst teknolojik gelişmeleri uygulayarak, güvenli ve en yüksek kalitede sağlayan Tüpraşımızın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak Ar-Ge merkezimizi bugün açıyoruz." dedi.

Erkut, Ar-Ge merkezinin önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Tüpraş’ın bugünkü değerini oluşturan, kuruluşundan bugüne proseslerini, verimlilik ve enerji tasarrufu çalışmalarını geliştiren, uzun vadeli teknolojik yatırımlarını belirleyen, teknik servisler müdürlüğü ile birlikte, Ar-Ge grubumuz, Tüpraş’ın kendi teknolojisini üretmesini sağlayacaktır. Bu hedefi belirlemede Ar-Ge mevzuatındaki teşviklerden büyük cesaret aldığımızı ifade etmek isterim. Ar-Ge müdürlüğümüz, Eylül 2009 yılında kurularak, 2010 yılında faaliyete geçmiştir. Halen 6 doktora, 40 yüksek lisans mezunu olmak üzere 103 personel 26 proje üzerinde çalışmaktadır. Ar-Ge merkezi içinde bulunduğumuz tasarım binası, laboratuvar binası, pilot tesis test binası ile birlikte 7 bin 500 m2‘lik alana 32 milyon TL maliyetle kurulmuştur."

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile Ar-Ge merkezleri, toplulukları ve ülkenin lider sanayi şirketi Tüpraş’ı teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacağına inandıklarını dile getirdi. Koç, Ar-Ge çalışmaları, ekonomik katma değeri artırırken, cari açığın kapatılmasına da hizmet edeceğinin altını çizdi. Koç, şunları kaydetti: "Ülkemizde son 10 yılda Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların ciddi şekilde arttığı hepimizin malumu. Ancak Ar-Ge çalışmalarının ticari getiriye dönüşmesinde halâ arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Sevindirici olan, Türkiye’nin inovasyon performansındaki gelişme hızının 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeden daha yüksek olmasıdır. Bu konuda zayıf olduğumuz alanlar ise insan kaynakları ve şirketlerin inovasyon yatırımları olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle Ar-Ge teşvikleri ve faaliyetlerin devlet desteği ile artarak sürmesi fevkalade mühimdir. Topluluğumuz 88 yıldır geleceğe hazır olmak için yatırımlarını zamanında ve başarı ile gerçekleştirmek için çalışmalarını tutkuyla sürdürmektedir. İçinde bulunduğumuz rekabetçi ortamda zamanın ruhunu yakalamanın, uzun vadeli stratejilere odaklanmak, riskleri etkin biçimde yönetmek ve teknolojik yetkinliğe ulaşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu inançla Ar-Ge faaliyetlerine yaptığımız yatırımlara topluluk olarak hız kesmeden devam edeceğiz. Son beş yılda yaptığımız 3 milyar Türk Lirası Ar-Ge harcamasına ek olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 677 milyon Türk Lirası bedel ile ülkemizin özel sektör Ar-Ge harcamasının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirdik. Avrupa Komisyonu’nun Ar-Ge harcamalarına göre yaptığı ilk bin şirket sıralamasında 614’üncü sırada yer alarak, ülkemizi temsil eden tek Türk kuruluşu olduk."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Ar-Ge'nin önemine vurgu yaptı. Işık, Ar-Ge'nin yapacağı katkıya değinerek, şunları aktardı: "2002 yılında yüzde 042 olan Ar-Ge harcamasını şu anda yüzde 1 seviyesine getirdik. Hedefimiz 2023 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 3'üne ulaşmak. Bunun da üçte ikisini özel sektörün, üçte birinin kamunun yapması. Fakat geç kaldığımız alan Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi zayıf. Çok geç başladık bu işe, dünya bizden çok önce başladı. Şimdi bu geç kalmışlığın farkında olarak bu noktada çok önemli destek sunuyoruz. Ar-Ge'de, inovasyonda kim harcama yapıyorsa en az yüzde 40'ını devlet olarak finanse edeceğiz."

Konuşmaların ardından Ar-Ge merkezinin açılış kurdelesi kesildi. Ardından Işık, Ar-Ge merkezini gezerek yetkililerden bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar