21 milyar dolarlık proje görücüye çıktı

Kazakistan’ın önde gelen turistik bölgelerinden Akmolla Eyaleti’ne bağlı Borabay tatil merkezinde düzenlenen Yabancı Yatırımcılar Konseyi Toplantısı başladı.Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında 27'cisi düzenlenen...

Google Haberlere Abone ol
21 milyar dolarlık proje görücüye çıktı

Kazakistan’ın önde gelen turistik bölgelerinden Akmolla Eyaleti’ne bağlı Borabay tatil merkezinde düzenlenen Yabancı Yatırımcılar Konseyi Toplantısı başladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında 27'cisi düzenlenen toplantıda, Kazakistan 2020 Endüstri, Kalkınma Programı ve Expo- 2017 için hazırlanan projeler görücüye çıktı. Dünyanın önde gelen büyük şirket ve banka temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Nazarbayev, toplam tutarı 21 milyar doları bulan 51 projenin hazırlandığını söyledi. Kazakistan’a gelecek yabancı yatırımlar için her türlü olanakların hazırlandığını vurgulayan Nazarbayev, bu anlamda yabancı yatırımcıları koruyacak yeni kanunların çıkarıldığını belirtti.

BÜYÜK PAZAR FIRSATI

Kazakistan-Rusya-Belerus arasında imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması ile yeni büyük bir pazarın oluştuğunu kaydeden Nazarbayev, hali hazırda 2.5 trilyon dolar ticaret hacmi ve 170 milyon insanın yaşadığı bu pazarın yeni imkanlar sunduğunu hatırlattı. Nazarbayev, imzalanan bu anlaşma ile Kazakistan’a yeni yatırımların geleceği ümidini taşıdığını dile getirdi.

ÖZELLEŞTİRMEYE DAVET

Kazakistan’da hali hazırda 7 yüz şirketin özelleştirileceğini duyuran Nazarbayev, yabancı yatırımcıları bu özelleştirme programına katılmaya davet etti. Yabancı yatırımcıların yüksek öğretime yatırımına imkan sağlanması konusunda hükümete görev verdiğini hatırlatan Nazarbayev, hükümetin ayrıca kamu-özel ortaklığını kolaylaştıracak pratik mekanizmaları özellikle eğitim ve sağlık başta olmak üzere diğer alanlarda da hayata geçirmesini gerektiğini dile getirdi.

İNŞAATTA EUROCODE STANDARTLARI GELİYOR

İnşaat alanında rekabet ortamının oluşturulması ve kalitenin artırılması adına Kazakistan’da 2015 yılından başlayarak eurocode uygulamasına geçileceğini kaydeden Nazarbayev, bu uygulama sayesinde özel sektörde 2020 yılına kadar yüzde doksanlara varan başarının sağlanacağını ekledi. Nazarbayev ayrıca, yıl sonuna kadar tarım arazileri de dahil olmak üzere arazinin kiralanması ve kira sürelerinin uzatılması prosedürlerinin kolaylaştırılması için gerekli işlemlerin yapılmasının gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan şirket yöneticileriyle ikili görüşmeler yapan Nazarbayev, toplantı çerçevesinde hazırlanan projelerin tanıtıldığı fuarı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Borabay Rixos Otel’de yapılan toplantıya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Eni, Shell, General Electric, Lukoil, Sberbank,Cameco, BG Group ve Baker&McKenzie’nin de aralarında bulaunan yaklaşık 30 şirket katılıyor.

Kazakistan’a yatırım yapacak yabancılar için ilk etapta 10 yıl kurumsal gelir vergisi, arazi vergisi ve 8 yılda gayrimenkul vergisi muafiyeti getiriliyor. Vergi avantajlarına ek olarak, devlet devreye konan sermaye maliyetlerinin yüzde 30’unu yatırım sübvansiyonları için geri iade edecek.

CİHAN

Yorumlar