2030'un akıllı şehirleri aydınlanacak

Philips, 2030'un akıllı şehirlerini aydınlatacak

Google Haberlere Abone ol
2030'un akıllı şehirleri aydınlanacak
Philips Aydınlatma Kamu İşleri Başkanı Jeff Cassis, "Gelecek, şimdi başlıyor. 2030 yılında bağlantılı sokak lambaları, milyonlarca cihaz arasında veri akışı sağlayabilecek, şehir çiftliklerinde LED aydınlatma ile tonlarca yeşillik yetişecek, 2030 yılının evinde aydınlatma, kapı zilinden televizyona ve müziğe varıncaya kadar her şeyle senkronize olabilecek" dedi.

Philips Aydınlatma, Barselona'da gerçekleştirilen Akıllı Şehirler Fuarı Dünya Kongresi'nde geleceğin ön gösterimini katılımcılarla paylaştı.

Barselona'daki fuarda dünya basını ile bir araya gelen Philips Aydınlatma Araştırmaları Kıdemli Başkan Yardımcısı Kees van der Klauw ve Philips Aydınlatma Kamu İşleri Başkanı Jeff Cassis on yılı aşkın sürede hayatımıza girmesi beklenen akıllı şehirlerde şirketin oynayacağı rolü paylaşarak, katılımcılara gelecekteki akıllı şehirlerin nasıl olacağına ilişkin sanal gerçeklik deneyimi sundu.
Sanal gerçeklik ile gelecekteki akıllı şehirleri, şehirlerin insan hayatına getireceği kolaylıkları ve inovasyonu inceleyen gazeteciler, fuar kapsamında düzenlenen eş zamanlı toplantılar ve demolar ile teknolojinin insan hayatına getireceği yeniliklerin ön gösterimini izledi, bu yeniliklerde Philips Aydınlatmanın rolünü inceleme fırsatı buldu.

"2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 60'ı şehirlerde yaşayacak"

Toplantıda verilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler verisi çerçevesinde kentsel nüfus hızla artıyor ve 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 60'ının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu oranın Türkiye için öngörüsü ise nüfusun yüzde 70'inin şehirlere yerleşeceği yönünde. Bu kapsamda Philips Aydınlatma, geleceğin akıllı şehrinde aydınlatma ve Nesnelerin İnterneti (IoT) hizmetlerinin insan odaklı bir modelini tasarlayarak, beklenen bu kentsel büyümenin altyapısının hazırlanmasına destek oluyor.

Şirketin "2030: Akıllı şehir yaşamı" adlı sanal gerçeklik tecrübesinin ilk sürümünde, bağlantılı LED aydınlatmanın yaşam kalitesini artırma, gündelik hayata ilişkin deneyim ve hizmetleri dönüştürme ve giderek genişleyen küresel şehirlerin sürdürülebilirliğini sağlama konusundaki potansiyel ortaya koyulurken, verilen bilgiye göre 2030 yılına kadar dünya çapında 70 milyar aydınlatma noktası olacağı öngörülüyor.

Sokak lambaları akıllanıyor

Philips Aydınlatma Kamu İşleri Başkanı Jeff Cassis, fuar kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, sürdürülebilir kentsel büyümenin, kaynaklar, mekan ve güvenliğe dair artan talepleri dengede tutarken, aynı zamanda şehri sıradan vatandaşlar için daha yaşanılabilir ve keyifli kılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şehir idarecilerinin, şehirlerinde uygulayacakları değişiklikleri öncelik sırasına koyarken sadece maliyet, fizibilite ve zamanlama kaygılarıyla hareket etmek yerine, şehir halkının mevcut istek ve ihtiyaçlarını da dikkate almaları gerekecek. Akıllı şehirlerin geleceği, birçok farklı unsurun bir araya gelmesinden oluşuyor ve her ölçekte şirketin, idarecilerin, akademisyenlerin ve en önemlisi de vatandaşların iş birliğini gerektiriyor. İşte bu sebepten, bugün dünyanın dört bir yanındaki şehir sakinlerine ve şehir idarecilerine bu diyaloğa katılma ve geleceği birlikte keşfetme çağrısı yapıyoruz. Gelecek, şimdi başlıyor."

Philips Aydınlatma'nın fuar kapsamında yaptığı ön gösterimlere göre, şirket geleceğin akıllı şehirlerinde aydınlatma teknolojisinin daha sürdürülebilir, daha iyi bağlantılı olması ve daha keyifli şehirler sunabilmek adına dört senaryo inceliyor, bu kapsamda yenilikçi ve inovatif çalışmalara imza atıyor.

Bu dört senaryo hakkında bilgi veren ve yapılan çalışmaları aktaran Philips Aydınlatma Kamu İşleri Başkanı Jeff Cassis, bu çerçevede bağlantılı LED sokak lambalarının, enerji verimliliği son derece yüksek ve kaliteli bir aydınlatma sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bilgi otoyolunda birer sensör noktası işlevi gördüğünden bahsetti.

2030 yılında bağlantılı sokak lambalarının, milyonlarca cihaz arasında veri akışı sağlayabileceğini vurgulayan Cassis, "Bağlantılı aydınlatma altyapısı, en gelişmiş iletişim teknolojilerinden yararlanarak veri toplayıp iletecek ve aydınlatma, trafik, hava kalitesi, kamu güvenliği ve park yerleri gibi konuma bağlı kentsel hizmetleri iyileştirecek. Sürücüsüz araçlar kendi sensörlerinin topladığı bilgileri pekiştirmek için sokak lambaları ile iletişim kuracak, sokak lambaları yolları ve kaldırımları tarayarak elde ettikleri durumsal bilgileri sürücüsüz araçlara ileterek trafikte güvenle yolculuk etmelerini sağlayacak." dedi.

Led aydınlatma ile yılda 20 ton taze yeşillik yetişiyor"

Toplantı kapsamında Philips Aydınlatma'nın, Philips CityTouch tarafından izlenecek ve yönetilecek yaklaşık 90 bin sokak lambası ile Cakarta'da dünyanın en büyük bağlantılı sokak aydınlatma sistemlerinden birini kuracağını da duyuran Jeff Cassis, geleceğin akıllı şehirleri için yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yer darlığı, şehirleri kamusal alanları yer altına doğru genişletmeye iterken, doğal gün ışığını taklit eden ve insanları rahat hissettiren bir aydınlatma sayesinde bu geçişi kusursuz bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olacak. Dijital aydınlatma sisteminden konum bilgileri alarak seyahat eden insansız hava araçları kargo teslimatlarında kullanılacak, sanat eserlerini sergilemek ve şehir sakinleri arasında etkileşim ve yaratıcılığı güçlendirmek için ışık duvarlarından yararlanılacak.
Gelecekte bizi bekleyen diğer bir yenilik ise sürdürülebilir şehir çiftlikleri. Şehrin altında ve kullanılmayan alanlarda kurulacak, çok az suyla ve hiç böcek ilacı kullanmadan sürdürülebilir bir şekilde mahsul yetiştirecek şehir çiftlikleri, tarladan sofraya olan mesafeyi kısaltırken gıda güvenliğini artıracak, ürün menşeini garanti altına alacak ve değerli doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunacak.

2013 yılından bu yana Philips Aydınlatma olarak, Doğu Londra'nın sanayi bölgesinde atıl durumdaki bir depoda kurulmuş bir dikey şehir çiftliği olan 'GrowUp Urban Farms' ile iş birliği yapıyoruz. Birleşik Krallık'taki ilk ticari akuaponik (Geleneksel Akuakültür ile Hidroponik Sistem'in birleşmesi ile sürdürülebilir gıda üretim sistemi alternatifi) şehir çiftliği olan bu tesiste, Philips GreenPower LED aydınlatma yardımıyla yılda 20 ton taze yeşillik yetiştiriliyor."

"Geleceğin şehirlerinde aydınlatma tüm evle senkronize olacak"

Jeff Cassis, 2030 yılının evinde aydınlatmanın, kapı zilinden televizyona ve müziğe varıncaya kadar her şeyle senkronize olabileceğini ve tamamen kullanıcının kişisel tercihlerinize göre ayarlanabileceğini belirterek, "Bu aydınlatma sistemi, kullanıcının ihtiyaçlarını önceden tahmin ederek sağlığına katkıda bulunacak, enerji verecek, rahatlık ve güven sağlayacak. Bu kapsamda Philips Aydınlatma olarak Çin’deki akıllı ev ekosistemi için bağlantılı LED aydınlatma ürünleri tasarlamak ve üretmek üzere Xiaomi ile Kasım ayında güçlerimizi birleştirdik. Gelecekte tüm dünyayı bu teknoloji bekliyor." diye konuştu.

Philips Aydınlatma Araştırmaları Kıdemli Başkan Yardımcısı Kees van der Klauw ise şehir sakinlerinin ihtiyaç ve isteklerinin değiştiğine işaret ederek, "Bilgiye erişim otuz yıl öncesinde hayal dahi edilemeyecek biçimde gerçekleşiyor ve bu değişimin hızlı temposu, şehir idarecilerinden beklenenleri de arttıracak. Şehirleri daha yaşanabilir kılma ve şehir sakinlerine yeni hizmetler sunma konusunda teknoloji büyük rol oynuyor. Bağlantılı aydınlatma sistem ve hizmetlerimiz sayesinde Philips Aydınlatma olarak yarının akıllı şehirlerini mümkün kılacak yapı taşlarının çoğunu bugünden yerine yerleştiriyoruz. Ayrıca, şehir sakinleri teknolojilerin ve uygulama alanlarının belirlenmesinde söz sahibi olmak istiyorlar." dedi.

Doğal kaynakları daha verimli kullanarak, ekonomik büyüme ile doğal kaynak kullanımı arasındaki bağıntıyı ortadan kaldırmayı amaçlayan döngüsel ekonomiye verdikleri öneme ve yapılan çalışmalara ilişkin de bir toplantı düzenleyen Philips Aydınlatma, fuar kapsamında ayrıca Madrid'in ünlü gökdeleni Torre Europa'yı bir akıllı ofise dönüştüren yeni bağlantılı aydınlatma sistemi Philips Power over Ethernet'i de tanıttı.

Yorumlar