2016’nın en iyi işverenleri belirlendi

-Great Place to Work, "2016 Türkiye"nin en iyi işverenleri listesini açıkladı - Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Toprak: - "Türkiye’de yöneticilerin üçte biri çalışanların şirketleri için kişisel fedakarlıkta bulunmalarını bekliyor. Çalışanlar ise kendilerinin sadece 'iş gücü' olarak değil, 'insan' olarak görüldüğü bir çalışma ortamı istiyor"

Google Haberlere Abone ol
2016’nın en iyi işverenleri belirlendi

İSTANBUL (AA) - Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, "Türkiye’de yöneticilerin üçte biri çalışanların şirketleri için kişisel fedakarlıkta bulunmalarını bekliyor. Çalışanlar ise kendilerinin sadece 'iş gücü' olarak değil, 'insan' olarak görüldüğü bir çalışma ortamı istiyor." dedi


Kurum kültürünün dizayn edilmesi alanında araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunan Great Place to Work şirketi, "2016 Türkiye"nin en iyi işverenleri listesini düzenlenen törende açıkladı.

Törendeki konuşmasında sonuçları yorumlayan Toprak, "Türkiye’de yöneticilerin üçte biri çalışanların şirketleri için kişisel fedakarlıkta bulunmalarını bekliyor. Çalışanlar ise, kendilerinin sadece 'iş gücü' olarak değil, 'insan' olarak görüldüğü, yetkin yöneticilerin kendilerine etik kurallara uygun ve pozisyonlarına bakılmaksızın eşit davrandığı, duygusal ve psikolojik olarak sağlıklı bir çalışma ortamı istiyor." diye konuştu.

Toprak, açık iletişimin önemine vurgu yaparak, "Yönetici ve çalışanların bu talepleri, sadece güven çerçevesinde, etkin işbirlikleri kurularak karşılanabilir. Çalışanların beklentileri karşılandığında, iş yerinde daha fazla fedakarlık yapmaya ve azami çaba göstermeye gönüllü olacaklardır." ifadesini kullandı.


Türkiye’de 4’üncü kez açıklanan listede, çalışan odaklı yönetim anlayışı ile insani dokunuşu yüksek kurum kültürüne sahip 25 şirket yer alıyor.

Listenin kategori birincileri Microsoft, AXA Sigorta, Hilton ve "Türkiye’de En İyi İşverenler" listelerine giren ilk kar amacı gütmeyen kurum olma özelliğini taşıyan Young Guru Academy (YGA) oldu.

Bilgi teknolojileri ve IT ile finans ve perakende sektörleri listede öne çıktı. Sahibinden.com ve gittigidiyor sıralamalarını yükselterek e-ticaret sektörünün yansıması olmaya devam etti.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2000’den fazla çalışana sahip şirketler kategorisinde ilk kez listeye girdi. Sonuçlar yöneticilerin çalışanlardan fedakarlık beklediğini, çalışanların ise kendilerine ‘hakkaniyet’ çerçevesinde davranılmasını istediğini ortaya koydu.

Şirket, bu yılki çalışmasıyla son 4 yılda toplam 200 bin çalışana sahip 300’e yakın şirketi analiz etmiş oldu.

- AXA Sigorta birinciliği korudu


Üst üste dört yıldır listeye giren AXA Sigorta bu yıl da geçen yılki gibi 500-2000 kategorisinde birinci oldu. AXA Sigorta, çalışanların da fikirleri alınarak oluşturulan eğitimleri, bireysel ve yönetsel ihtiyaçlarında çözüm ortağı olan AXA University şirketi gibi uygulamaları ile öne çıktı. Şirket ayrıca ikinci kez Finansın En İyi İşvereni seçildi.

İkinci sıraya yerleşen KFC Türkiye ise çalışanların iş-özel hayat dengesini koruyacak mesai saati uygulamaları ile ‘önemseme’ alanında fark yarattı.

Perakende zinciri Decathlon da listede ilk kez yer almaya hak kazandı.

Listenin 50-500 kategorisinin birinci sırasında, geçen yıl olduğu gibi Microsoft bulunuyor. Lise çağındaki kızları teknoloji ile buluşturan Digigirls isimli program Microsoft’un Türkiye’de öne çıkan uygulamalarından biri olarak dikkati çekiyor. Şirket aynı zamanda Yaşam Boyu Öğrenme Özel Ödülünün sahibi oldu ve üçüncü kez IT’nin En İyi İşvereni seçildi.

- SAP Türkiye ikinci sıraya yükseldi


Listenin 50-500 kategorisinde geçtiğimiz yıl 6’ncı sırada yer alan SAP Türkiye, bu yıl 2’nci sıraya yükseldi. Çalışanların geri bildirimine kulak vererek yönetici odalarını kaldıran şirket, şeffaf ve iletişime açık yeni iş ortamı ile öne çıktı. SAP Türkiye İş-Yaşam Dengesi Özel Ödülüne de layık görüldü.

gittigidiyor ve Sahibinden.com geçtiğimiz yıl Türkiye’de listeye giren ilk e-ticaret firmaları olmuştu ve bu sonuç sektörün gelişimine yönelik somut bir gösterge olarak kabul görmüştü. İki şirket bu yıl listedeki sıralamalarını yükseltti ve sırasıyla 5 ve 8’inci sıralara yerleşti. gittigidiyor bu yıl ayrıca Diversity Özel Ödülünün de sahibi oldu.

50-500 kategorisinde Hilti ve EMC² dört, Toyota Pazarlama ve Doğuş Holding ise ikinci kez üst üste listeye giren firmalar oldu. Mercedes-Benz Finansal Hizmetler ise bir senelik aranın ardından yeniden listede yer aldı.

Danone Türkiye’nin sponsorluğunda, bu yıl ilk kez verilen Kadın İstihdamında Sürdürülebilirlik özel ödülünün sahibi ise Novartis oldu. Bu ödülün analizleri, Great Place to Work verilerine dayanarak, Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile yapıldı.

- 2000’den fazla çalışana sahip şirketlerde liste başı Hilton


2000 ve üstü çalışana sahip şirketler kategorisinde listede yer almaya hak kazanan şirketler, her üçü de ilk defa "En İyi İşveren" seçilen Hilton,TEB ve Defacto oldu. Hilton Farklı Kuşakların İşbirliği Özel Ödülüne, Defacto ise Doğa İş Güvenliği firmasınca sponsor olunan Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği Özel Ödülüne layık görüldü. TEB, çalışanlarının fikirlerini hayata geçirmeye yönelik ‘İcat Çıkar’ yarışmaları ile öne çıktı.

- Cirolar değil kurum kültürü değerlendirildi


Great Place to Work® çalışan odaklı mükemmel iş yeri kültürünün oluşturulması ve stratejik kurum kültürünün dizayn edilmesi alanında uzman bir enstitü. 25 yılı aşkın deneyimi ile hazırladığı analizlerinde çalışanların işveren veya yönetici ile arasındaki ilişki, çalışanlar ile yaptıkları iş arasındaki ilişki ve çalışanların diğer takım arkadaşları arasında ilişkileri inceliyor. Bu analizlerdeki en önemli araçlardan biri de çalışanlarla yaptığı ve kurum kültürünün güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutları ile ele alındığı Trust Index© anketleri. Bir diğeri ise, İK ve yönetim uygulamalarını ölçümleyen Culture Audit©.

Analiz edilen beş ana unsur içerisinde, şirketlerin beklentileri karşılamakta en zayıf kaldığı alan ‘hakkaniyet’, en başarılı olduğu alan ise ‘gurur’ olarak belirlendi.

Türkiye’nin En İyi İşverenleri içerisinde çalışanların en memnun olduğu ve Trust Index anketinden en yüksek oranda olumlu görüş bildirdiği ifadeler ise "Buraya önemli katkılarda bulunabileceğime inanıyorum", "Başkalarına burada çalıştığımı söylemekten gurur duyuyorum" ve "Şirkete yeni katılan bir çalışan burada hoş karşılanıyor" oldu.

Ödül töreninde ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yapılan ve 200’den fazla İK profesyonelinin görüşlerine yer verilen HR Survey anketinin sonuçları da sunum halinde paylaşıldı.

Yorumlar