2013’te Avrupa’ya eğitim ve staj için 370 bin kişi gönderildi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 2007-2013 senelerinde Avrupa eğitim programlarının başarı ile uygulandığını belirterek, “Bu dönemde Türkiye Ulusal Ajansı sayesinde 630 milyon Euro fon kullandırıldı, yine milletin cebinden bi.

Google Haberlere Abone ol
2013’te Avrupa’ya eğitim ve staj için 370 bin kişi gönderildi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 2007-2013 senelerinde Avrupa eğitim programlarının başarı ile uygulandığını belirterek, “Bu dönemde Türkiye Ulusal Ajansı sayesinde 630 milyon Euro fon kullandırıldı, yine milletin cebinden bir kuruş çıkmadan 2 milyar lira kaynak gençlerin eğitimine aktarıldı. Bu kaynaklar ile 370 bin vatandaşımız kendi meslekleri, ilgi alanlarına dair Avrupa’da eğitim alma, staj yapma, tecrübe edinme imkânı buldu. “ dedi.


‘Erasmus + Programı ve İş Dünyası İçin Fırsatlar’ konulu toplantı Conrad Otel’de yapıldı. Toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Toplantıda öğretim üyeleri ile öğrencilere seslenen Mevlüt Çavuşoğlu, modern bilim ve araştırma yöntemlerini gençlere öğretme adına AB eğitim programlarının önemli olduğunu vurguladı.

Bu programlar ile yanlış yorumlar yapıldığından dert yanan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Birileri, ‘Türkiye, Avrupa eğitim fonlarından yeterince yararlanılamıyor’ diyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. 2007-2013 senelerinde AB eğitim ve gençlik programları başarı ile uygulandı. Bu dönemde Türkiye Ulusal Ajansı sayesinde 630 milyon Euro fon kullandırıldı, yine milletin cebinden bir kuruş çıkmadan 2 milyar lira kaynak gençlerin eğitimine aktarıldı. Bu kaynaklar ile 370 bin vatandaşımız kendi meslekleri, ilgi alanlarına dair Avrupa’da eğitim alma, staj yapma, tecrübe edinme imkanı buldu.

2007-2013 senelerinde 136 milyon Euro hibe ile mesleki eğitim amaçlı 60 bini aşkın vatandaşı Avrupa’ya gönderdik. 2013’te öğrencilerimizle beraber 70 bin vatandaşımızı Avrupa’ya gönderdik. 2014’te de 70 bin civarında vatandaşımızı üniversite veya mesleki eğitim için veya projeleri için Avrupa’ya göndereceğiz.

Adamın biri Türkiye’nin köyünde proje üretiyor. Örnekleri gördük, biri de Burdur’dan çıktı. Köyde bulunan bir vatandaşımızdan söz ediyorum. Bu, üniversitede okuyan veya mastır yapan biri değil. Projesini yanına alıyor, cebinden bir kuruş harcamadan Avrupa’ya gidiyor, orada akranları ile buluşuyor. Bu çok önemli. Öte yandan biz, Avrupa’dan konuk da alıyoruz. Şu aşamada 150 bin Avrupalı dostumuzu Türkiye’de ağırladık. Onlar büyük şehirlerin yanı sıra Burdur’un köyüne, Diyarbakır’ın beldesine, Bitlis’in merkezine de gitti. Temel olarak bu projelerin eğitim alma, öğrenme gibi sınırlı fonksiyonu yok. “

Çavuşoğlu, eğitim programı Erasmus’un bundan böyle Erasmus + adı ile anılacağını, öğrencilere yararlarının artacağını bildirdi.


Türkiye’nin AB sürecine değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“AB aydınlanma projemiz. Evet, projede yer yer durağanlıklar oldu. Bu da AB’den kaynaklanan engellerden oldu. Ama 2013’te atılan birkaç adım, pozitif ortam yarattı. Bu birkaç adımın en mühimleri; 22. faslın açılması, geri kabul ve vize anlaşmasının yapılmasıydı. Başbakan Tayyip Erdoğan, 2014’ün Avrupa senesi olacağını ilan etti. Biz de bu çerçevede kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 sene sonra Brüksel’e gitti, önemli temaslarda bulundu. İlaveten 2004’te paraflanan anlaşmanın tam üyelik ile ilgili olduğu teyit edildi. Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ülkemize geldi. Hollande, burada pek çok faslın açılması gerektiğini dile getirdi. Hollande, görüşmelerin bitimi ile Türkiye’nin AB üyeliğine ülkelerin karar vereceğini beyan etti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya temasları sırasında ise Merkel, AB için görüşmelere önem verilmesini önerdi.

Daha evvel Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İtalya’daydım. İtalya da Türkiye’nin AB üyeliğine böyle bakıyor. Şu an İspanya Başbakanı Rajoy Türkiye’de. İspanya da AB için görüşmelerin devamından yana. Muhakkak iletiler önemli, ama bunları reformlarla tamamlayamazsak askıda kalır. Şu an pozitif atmosfer var; bunu iyi ele almalıyız.

Şu an birkaç paket var TBMM’de. 2 seçim var önümüzde ama buna rağmen biz kararlıyız, paketleri TBMM’den geçirip başarı ile uygulayacağız.”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, 16 fasılda blokaj uygulayan Fransa ve Kıbrıs Rum Yönetimine de “Artık önümüze gereksiz engeller koymayın. “ diye seslendi.

IŞIK: GENÇLERİMİZİN AVRUPA’DA EĞİTİM GÖRMESİ, TİCARET YAPMASI GEREK

Öğretim üyeleri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerini bir araya getiren toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise insan kaynağının önemine temas etti. Bu kaynağın hem teorik hem pratik eğitim ile donatılması gerektiğine işaret eden Işık, “Eskilerin sözü vardı, ‘çok okuyan mı, çok gezen mi bilir’ diye. İdeali çok okuyanın çok gezerek bilgilerini taçlandırmasıdır. Türkiye’de gençler önemli ve iyi eğitim alıyor. Ama bu eğitimli gençlerin bundan böyle dünyayı gezmesi, Avrupa ülkelerini gezmesi, orada bir dönem kalıp tecrübelerden faydalanması, imkanlardan yararlanması gerekiyor. Orada ticaret yapması, ortaklar bulması gerekiyor. Bu da Erasmus + gibi programlarla mümkün olur.” ifadelerini kullandı.


Işık, Türkiye’nin AB’ye üyeliği için hükümetin kararlı olduğunu anlattı. Bu anlamda hem fasılların açılması hem Erasmus + eğitim programından yararlanılarak Avrupa ile diyalogun artırılması temennisinde bulundu.

Türkiye’nin yeni yeni güçlenen Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi olduğunu dile getiren Işık, sözlerini “Bu ekosistemin güçlenmesi tek Ar-Ge’ye verilen maddi yardımlar ile Ar-Ge alanları ile teknokentler ile olacak gibi görünmüyor. Burada en önemli unsur insan unsuru. İnsan unsuru da öğrenirken öğretmek, etkilenirken etkilemek anlayışı ile; tecrübe paylaşımı anlayışı ile olur. Bu anlayış hem insanlara hem ülkenin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine katkı sunar.“ diyerek tamamladı.


HİSARCIKLIOĞLU: AB REFORMLARI DEVAM ETMELİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Erasmus +’nın eğitim ve sanayinin ortaklığını artıracağından, ekonomiye katkı yapacağından söz etti.


2001’de başlayan AB reformlarının devam etmesini öğütleyen Hisarcıklıoğlu, bisiklet pedalından örnek verdi:

“Bisikletin pedallarını durdurmadan, devam ettirmeliyiz. Çünkü pedal çevirmeyi bir defa bırakırsak, bisikletin dengesi bozulur.” Hisarcıklıoğlu, görüşmelerin devam etmesi, fasılların açılması çağrısı yaptı.

Erasmus + Programı, İş Dünyası İçin Fırsatlar Toplantısı ödül ve plaket takdim töreni; toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
CİHAN

Yorumlar