2. Global Satshow

- Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gönül: - "Teklif değerlendirmeleri devam etmektedir. Türksat 5A'yı ve Türksat 5B'yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz" - "Her ne kadar kısa vadede uyduların dışarıdan alınması ekonomik görünse de uzun vadede dışa bağımlılığın sürmesi hiçbir ülke için istenen bir durum değil" - "Türksat 6A projesi ülkemizde uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kurum ve kuruluşların iş birliğinde milli olarak üretilecektir"

Google Haberlere Abone ol
2. Global Satshow

İSTANBUL (AA) - Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, teklif değerlendirmelerinin devam ettiğini belirterek, "Türksat 5A'yı ve Türksat 5B'yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz." dedi.

Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator's Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI'nın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow başladı.

Gönül, 2. Global Satshow'un açılışında yaptığı konuşmada, haberleşmenin tarih boyunca harp zamanlarında olduğu kadar barış zamanında da bütün ülkelerce en hayati konu olarak telakki edildiğini kaydetti.

Bu konunun dünyanın en yoğun çatışmalarının cereyan ettiği bir çevrede, üç kıtanın ortasında, ticaret ve enerji yollarının kesiştiği üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye için daha da önemli olduğunu aktaran Gönül, Türkiye'de son 10 yılda uydu ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyon faaliyetleri ile bu alandaki teknolojik gelişimin ülke genelinde farklı sektörlere yaygınlaştırılmasının hız kazandığını ifade etti.

Gönül, her ne kadar kısa vadede uyduların dışarıdan alınması ekonomik görünse de uzun vadede dışa bağımlılığın sürmesinin hiçbir ülke için istenen bir durum olmadığını dile getirdi.

Diğer taraftan, ülkelerin kendi uydularını yapmaya yönelmelerinin güvenlik temelli stratejik bir karar olduğuna işaret eden Gönül, "Unutmamak gerekir ki, Türkiye'nin kendi uydu sistemlerini tasarlayabilmesi ve kendi tesislerinde uydu entegrasyonu yapma imkânına kavuşması, stratejik bilgiye kolaylıkla ve istenilen zamanda ulaşabilmesi anlamını da taşımaktadır." diye konuştu.


- "Firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketi gönderildi"


Vecdi Gönül, dünya genelindeki uydu haberleşme hizmeti sağlayan operatörler ve uydu üreticileri göz önüne alındığında Türksat'ın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, "Çünkü ülkemizde, uydu haberleşme hizmeti Türksat uyduları üzerinden sağlanmaktadır. Bu amaçla Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularımız farklı yıllarda uzaya gönderilmiştir." dedi.

Bu hizmeti daha da ileriye götürmek için Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydu projelerinin devam ettiğini anımsatan Gönül, yerli firmaların da katkı sağlayacağı bu projede, uydu üretici firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketinin gönderildiğini ve son tekliflerin alındığını kaydetti.

Gönül, "Teklif değerlendirmeleri devam etmektedir. Türksat 5A'yı ve Türksat 5B'yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan dünyada gelişen haberleşme teknolojileri ve Türkiye'de artan haberleşme sektöründeki ihtiyaçlar neticesinde, milli uydu sistemlerinin üretimine yönelik çalışmalar yapılması zaruretinin ortaya çıktığını anlatan Gönül, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bağlamda milli imkanlar ile geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi fiilen başlatılmış bulunmaktadır. Türksat 6A projesi ülkemizde uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kurum ve kuruluşların iş birliğinde milli olarak üretilecektir. Bu projede Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve Türksat müşteri kurum olarak, TUBİTAK UZAY Proje yöneticisi kurum, ASELSAN ve TAI firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer almaktadır. Türkiye, TÜBİTAK'ın öncülüğünde Türksat'ın da içinde yer aldığı ortak iş birliği ile Ankara Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) kendi uydusunu üretecektir. Bu konuda, 2003 yılından itibaren savunma sanayisinde yerli üretime verdiğimiz önemin, bu doğrultuda ortaya koyduğumuz güçlü iradenin büyük payı vardır."


- "Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması stratejik öneme sahip"


Gönül, iş birliklerini koordine etmek ve sektöre yön vermek üzere, Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasının da bu bağlamda stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Uydu endüstrisinde özellikle maliyetlerin düşürülmesi amacıyla ortak uydu platformu üretimi alanında çeşitli iş birliklerinin oluştuğunu belirten Gönül, "Farklı ihtiyaçlara sahip firmaların ihtiyaçlarını ortak bir uyduda karşılamaya dönük çalışmalar tarafımızdan teşvik edilmektedir." diye konuştu.

Yorumlar