143 şirket genel kurulunu 'elektronik salon'da yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ilk üç ayında Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden 143 genel kurul toplantısı gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu toplantılara 2 bin 216 kişinin fiziken, 8 bin 902 kişinin elektronik ortamda...

Google Haberlere Abone ol
143 şirket genel kurulunu 'elektronik salon'da yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ilk üç ayında Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden 143 genel kurul toplantısı gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu toplantılara 2 bin 216 kişinin fiziken, 8 bin 902 kişinin elektronik ortamda katıldığını aktaran Yazıcı, "Yani, şirket genel kurullarına katılanların yüzde 80’inin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni tercih ettiğini görüyoruz." dedi.

Mevzuat gereği şirketlerin genel kurullarını her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapmaları gerekiyor. Bu çerçevede 2014 yılı Ocak-Mart döneminde Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden yapılan işlemlere değinen Bakan Yazıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Bu yılın ilk üç ayında Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden 143 adet genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılara 2 bin 216 kişi fiziken, 8 bin 902 kişi ise elektronik ortamda katıldı. Yani, şirket genel kurullarına katılanların yüzde 80’inin Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni tercih ettiğini görüyoruz. Bu toplantılara 47 farklı ülkeden ve ülkemizdeki 11 şehirden katılım sağlandı. Bu verilerden, pay sahiplerinin Elektronik Genel Kurul Sistemi’ni sahiplendiği net olarak anlaşılıyor. Elektronik Genel Kurul Sistemi, yabancı yatırımcıların Ülkemize yatırım yapmalarını teşvik edici önemli bir yönü de bulunuyor. Pay sahiplerinin bir kısmı hatta tamamı yurtdışında yerleşik yabancılardan oluşan şirketlerin genel kurul toplantılarının fiziki olarak yapılmasında önemli güçlükler yaşanıyordu. Elektronik Genel Kurul Sistemi ile artık bu sorun aşılıyor. Genel kurullara elektronik ortamda katılım, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme, fiziki katılımın ve oy vermenin bütün sonuçlarını doğuruyor. Böylece, yabancı sermayeli şirketlerimiz genel kurul toplantılarını tamamen elektronik ortamda zaman ve maliyet kaybı olmadan rahatlıkla yapabiliyor. Sistemin teknolojik olarak getirdiği yenilikler ve şirketlerin kurumsal düzeyde yönetimine yaptığı katkılar ile şirketlerimiz adeta çağ atlamaktadır. Elektronik Genel Kurul Sistemi ile genel kurullar ortakların parmaklarının ucuna geldi."

Bakan Yazıcı, önümüzdeki süreçte tüm ticaret şirketlerinin bu uygulamayı benimsemesi yönünde bir takım çalışmalarda bulunduklarını da ifade etti.

CİHAN

Yorumlar