105 bin kişi, belge sahibi iş güvenliği uzmanı olmak için ter döktü

İşyerlerinde A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı açığını kapatmak amacıyla açılan sınav bugün yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
105 bin kişi, belge sahibi iş güvenliği uzmanı olmak için ter döktü

İşyerlerinde A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı açığını kapatmak amacıyla açılan sınav bugün yapıldı. Sınava 105 bin kişi girdi. Sınava girenler, bu kez soruların daha yoruma dayalı olduğunu söyledi.

1 Ocak itibariyle 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunlu hale geliyor. Ancak söz konusu uzman sayısı ihtiyacı karşılamıyor. Bu yüzden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı sayısını artırmak için çalışmaya devam ediyor. Bakanlık, bu kapsamda tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde bulunacak A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için bugün bir sınav daha yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınav ilk defa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana olmak üzere 5 bölgede yapıldı. Sınav daha önce sadece Ankara’da yapılıyordu. Fakat buna rağmen özellikle Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden sınava girmek için Ankara’ya gelenler, sınava bölgelerindeki bir şehirde girememekten dert yandı. Özellikle bu mevsimde yolculuk yapmanın zorluğuna dikkat çektiler.

Hali hazırda A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı sayısı 35 bin civarında. Bu rakamın 33 bin 400’ünü C sınıfı, 950’sini A sınıfı ve 650’sini de B sınıfı iş güvenliği uzmanı oluşturuyor. İş güvenliği uzmanının yanında yine iş yerlerinde görev alacak iş yeri hekimi sayısı da bugün itibariyle 16 bin 300 dolaylarını buldu.
CİHAN

Yorumlar