100 liralık zamma tepki gösteren Şişecam işçisi 4 gündür grevde

Şişecam Topluluğu bünyesinde ülke genelindeki 10 cam fabrikasında hizmet veren 5 bin 800 işçi, dört gündür grevde. Topluluk bünyesinde Bursa’nın Yenişehir ilçesinde faaliyet gösteren Anadolu Cam Yenişehir AŞ ile Trakya Yenişehir Cam Sanayi...

Google Haberlere Abone ol
100 liralık zamma tepki gösteren Şişecam işçisi 4 gündür grevde

Şişecam Topluluğu bünyesinde ülke genelindeki 10 cam fabrikasında hizmet veren 5 bin 800 işçi, dört gündür grevde. Topluluk bünyesinde Bursa’nın Yenişehir ilçesinde faaliyet gösteren Anadolu Cam Yenişehir AŞ ile Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ işçileri de fabrika önünde davul zurna eşliğinde halay çekerek grevlerini sürdürüyor. Yasa gereği 150 işçi mesai başı yaparken 700 işçi grevlerinin dördüncü gününde. İşçiler, “Bize saat başı 93 kuruş zam teklif edildi, iki sene evvel 1.13 lira zam yapılmıştı, şirket büyüyor ama zam oranı düşüyor” diyerek işverene tepki gösterdi. Saat başı 93 kuruş zam aylık 100 liraya tekabül ediyor. İşçiler ise aylık 185 liralık zam istiyor.

Trakya Cam Sanayi AŞ Trakya Fabrikası, Mersin Fabrikası ve Otocam Fabrikası, Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ Yenişehir Fabrikası, Anadolu Cam Sanayi AŞ Mersin Fabrikası, Anadolu Cam Yenişehir Sanayi AŞ Yenişehir Fabrikası, Paşabahçe Cam Sanayi ve Ticaret AŞ Kırklareli Fabrikası, Mersin Fabrikası ve Eskişehir Fabrikası ile Cam Elyaf Sanayi AŞ Cam Elyaf Fabrikası işyerleri için Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası tarafından 1 Ocak 2014’den bu yana yürütülen Cam Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde alınan grev kararı geçtiğimiz 20 Haziran’da yürürlüğe girdi.

Şişecam Topluluğu bünyesindeki Trakya Yenişehir Cam San. AŞ Yenişehir Fabrikası, Anadolu Cam Sanayii AŞ’de çalışan 850 işçi de greve gitti. Yasa gereği 150 işçi mesai yaparken 700 işçi de fabrika önünde grevi sürdürüyor. 'Şişecam şaşırdı, sabrımızı taşırdı, biz bu yola baş koyduk, ölmek var, dönmek yok' şeklinde slogan atan işçiler adına konuşan Kristal İş Sendikası Şişecam Anadolu Cam Yenişehir AŞ İşyeri Baş Temsilcisi Celal Çobankent, şunları kaydetti: "20 Haziran itibariyle Şişecam’ın 10 fabrikasında 5 bin 800 cam işçisi olarak greve başladık. İşverenin taleplerimizi görmezden gelmesi sebebiyle grev kararı aldık. 5 bin 800 cam işçisinin 3 bin 8’i asgari ücrete yakın bir ücrete yakın ücretle çalışıyor. Cam işçisi, 1400 derecede camı eriterek cama can veriyor. Biz burada sadaka istemiyoruz, alın terimizin karşılığını almak istiyoruz. Sözleşmede çok önemli iki madde var. Kazanılmış hakları korumaya yönelik, diğeri ise iş güvencesine yönelik iki idari madde var. Bunlar para kadar önemli bizim için. Biz, uzun yıllar bu fabrikalarda çalışıp ailemize ekmek parası götürüyoruz. Yarınlarımız, geleceğimiz için bu maddeler çok önemli. Bunlar, olmazsa olmazımızdır. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Makul, kabul edilebilir, yoksulluk sınıra yakın bir ücretle değil geçinebilir ücretler istiyoruz. İşverenin bize layık gördüğü saat başı 93 kuruş, aylık 100 lira yapıyor. Biz, 17 aydır zam almıyoruz. 100 lira bizim için kabul edilebilir değil."

'ALYANSINI SATIP EVİNE EKMEK GÖTÜREN ARKADAŞIMIZ OLDU'

İşçilerden Kadir Tekin ise 19 yıldır şirkette çalıştığını belirterek, "Onurlu şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği için Şişecam yöneticilerini de kınıyorum. Bunu her dönem yapıyor, özellikle işçi maliyetlerinde yemek parasın servis ücretlerine kadar maliyetleri toplayıp bir rakam açıklıyor. Bu da 2 bin 500 lira civarında bir rakam tutuyor. Fakat elimize geçen bin 200 lira para. Benim cebime girmeden vergi kesintisi yapılıyor. Elimize geçen para; bin 200 lira para. Bu da çok büyük rakam değil. Bugün otobüs şirketindeki bir şoför arkadaş bile bizden fazla alabiliyor, biz ağır sanayide çalışıyoruz. Çok sıcak ve gürültülü ortamda çalışıyoruz. Bunlara rağmen afaki şeyler istemiyoruz. 1 Ocak 2014’ten 20 Haziran’a kadar masada uzlaşma noktasında gerekli adımları attık. Şişecam, Yenişehir’e 7 sene önce buraya geldiğinde 380 lira maaş, 400 lira kira ödeyerek bu durumlara getirdik. ‘Fabrikanın gerçek sahipleri biziz’ diyerek çalıştık, 6 sene gerçekten alyansını bozdurup da evine ekmek götüren arkadaşlarımız oldu. Yılmadık, bu noktalara getirdik. Biz buraya her şeyimizi verdik." dedi.

İşçilerden Mehmet Pulunç da 17 yıllık işçi olduğunu, Yenişehir’de yapılan mücadeleler sonucunda işverende hiçbir şekilde insafın olmadığını gördüklerini öne sürdü. Pulunç şöyle devam etti: "Cam işçisi sıcağın önünde, 50 derece sıcağın önünde, yeri gelir çok desibelli yüksek toz içerisinde çalışan işçilerin emeği inkar ediliyor. Saat ücreti ortalaması belki 9 lira ama 5 liraya çalışan arkadaşlarımız var. Bu kurum, 1934’te kurulduysa bu insanların sırtından kazanılmıştır. Bu insanlar, canlarıyla, özveriyle çalışıp da bu sermayeye katkı koyuyorsa bunun hakkını vermek zorundalar. Bedelsiz bir şey istemedik, canımızı ortaya koyduk. 19-20 yaşında buraya girmiş arkadaşlarımız bel fıtığı oldu. Haklı mücadelemizi her türlü eylemi sürdüreceğiz, hakkımızı vermedikleri müddetçe fabrika önünden ayrılmayacağız. Açlıktan ölmedik, ölmeyeceğiz, Mücadele neyse sonuna kadar vereceğiz. Geçim standartları bellidir, işçimizin yüzde 60’ı açlık sınırının altında çalışıyor. Açlık sınırı bin 180 lira. Bunun altında çalışıyorsak bu Şişecam’ın ayıbıdır. Yoksulluk sınırını istiyorum. Burada büyüdün, orada açılıyorsun, hakkımızı istiyoruz."

'YOKSULLUK SINIRI İSTİYORUZ'

Kristal İş Sendikası Yenişehir Trakya Cam Sanayi AŞ İşyeri Baş Temsilcisi Tolga Tuzla ise "Açlık sınırından kurtulmak yoksul sınırına ulaşmak. Yaşanabilir bir ücrete kavuşup, yaşamak istiyoruz başka hiçbir derdimiz yok. Bu noktaya gelene kadar da her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu. Tuzla, işverenin 2012’de imzaladığı toplu sözleşmeyle işçiye saat başına 1.13 lira zam yaptığını, 17 aydır da zam yapılmadığını söyledi. Tuzla, saat başına teklif edilen 93 kuruşluk zammın aylık 100 liraya tekabül ettiğini belirterek, kendilerinin 185 lira istediklerini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar