100 Kilometreyi 10 Liraya Giden Araba Piyasaya Çıktı

Şehir içi ulaşımda önemli bir alternatif olmayı amaçlayan, farklı tasarımıyla dikkat çeken Renault Zoe Türkiye'de satışa sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
100 Kilometreyi 10 Liraya Giden Araba Piyasaya Çıktı

Karbondioksit salınımını düşürmek ve küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla bütün dünyada ciddiyet verilen araçlar kategorisine giren elektrikli otomobiller, her geçen gün gelişerek gündelik hayatımıza girmeyi başardı. İşte onlardan bir tanesi de % elektrik motoruyla çalışan Renault Zoe.

TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Geliştirilmesi sırasında 60'tan çok patent alınan, İsveç'te -20 derece de yapılan testlerle şekillendirilen Zoe'nin üretim etabında takribî 850 bin kilometre yol kat edilmiş.

MOTORU ÇOK DAYANIKLI

Dayanıklılık testlerinden başarıyla geçen arabanın motoru da mühim sınavlardan geçirilmiş. Öyle ki; Fransa'da elektrik motoruna kullanılan testler 20 yıllık normal kullanıma karşılık ati biçimde yapılmış.

ÇARPIŞMA TESTİNDE 5 YILDIZ ALDI

Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız edinmeyi başaran araçta yuvarlak hatlar ön planda tutulmuş. Siyah renkli ızgara, kocaman tasarlanan marka logosu ve gamze halinde LED farlar ilk dikkat çeken noktalar oluyor. Gülümseyen bir ön yüzü bulunan arabanın elektrikli olduğunu vurgulamak amacıyla logoda, farlarda ve camlarda mavi renkler kullanılmış. Bumerang görünümlü art farlarda da mavi renk kullanılmış. Şeffaf kapaklı mavi renkli art farlar sırf frene basıldığında kırmızı fer veriyor.

İLGİNÇ AYRINTILAR

Renault Zoe yandan bir coupe bu şeklinde gözüküyor. Bunun sebebi arabanın yüksek bel çizgisi ve kaporta üstünde gözükmeyen, cam bölgeye gizlenen kapı kolu. Üzerinde ZOE'nin tasarımcısı Jean Semeriva'nın parmak izi bulunan, kelebek camına konumlandırılmış kapı kolu yardımı ile tasarımda güzel bir manzara yakalanmış.

20 TL'YE HIZLI, 10 TL'YE YAVAŞ ŞARJ

Elektrikli bir otomobilde ilk merak edilen konuların başında arabanın menzili ve şarj süreleri geliyor. Renault Zoe'yi ister evinize kurduracağınız bir istasyonda, isterseniz de AVM yada Renault servislerinde bulunan istasyonlardan ücret karşılığında şarj edebiliyorsunuz. Aracı 43 kW'lik bir istasyona bağladığınızda yarım saatte pillerin yüzde 80'i şarj olabiliyor. Fakat 43 kW'lık kuvvet ünitesini her yerde bulabilmek pratik değil. AVM otoparklarında yaygın bulunan 22 kW'lık istasyonlarda 1 saatte arabanın bataryasının yüzde 80'ini doldurabildim. 22 kW ile 1 saatlik dolum sonrasında soğuk havalarda takribî 80 kilometre menzil yapabiliyorsunuz ve kullanıcıya umumi maliyeti takribî 20 TL. Daha hesaplı bir şarj isterseniz sabırlı olmanız gerekiyor; ev elektriğiyle takribî 8 saat gerekiyor ve 10 TL maliyetle ortalama 100 kilometre yol yapabiliyorsunuz.

PİLLERİ KİRALANIYOR

Otomobilin elektronik üniteleri ön kaput altına, 260 kg ağırlığındaki lityum iyon pilleriyse taban halısının altına yerleştirilmiş. Renault Zoe'nin pil kirası 59 Euro'dan başlıyor ve yapılacak kilometreye, kullanılacak bulunan süreye nazaran değişiyor. Örneğin; 48 maaş kontratla yılda 15 bin kilometre yapıcak sürücü maaş 96 Euro, 20 bin kilometre yapıcak sürücüyse 112 Euro maaş pil kirası ödeyecek.

EVİNİZE ÖZEL ŞARJ İSTASYONU

Şarj için Renault bayilerine yada AVM'lere gitmek istemeyenlere hususi şarj istasyonları da kurulabiliyor. Peki bahçenize yada garajınıza hususi bir şarj istasyonu kurdurmanın bedeli ne kadar? Ev elektriği gücünü simgeleyen 3.7 kW'lık bir istasyonun kurulum maliyeti 800 Euro. Fakat AVM otoparklarındaki bu şeklinde çok aşırı daha kısa zamanda şarj eden 22 kW'lık bir istasyon kurdurmak isterseniz bedeli 1770 Euro. Eğer bu istasyonları dış mekanda bir duvara astıracaksanız ekstra olarak 200 Euro, ayaklı şekilde kurulmasını seçerseniz 400 Euro daha ödemeniz gerekiyor.

DİĞER MALİYETLER

Renault Zoe'de sürücüye şarj sırasında destekçi bulunan sistemlerde bulunuyor. 3 yıllık sözleşmeyle uzaktan şarj bilgilerini görüntülemeyi yarayan bağlantı sistemi 'My Z.E. Connect' için maaş 5 TL, uzaktan şarj programlama ve klima kontrolüne izin sağlayan 'My Z.E. Interactive' isimli uyum içerisinde maaş 7 TL ücret ödemesi yapmak gerekiyor. Bu sistemler mühim zira sürücüye ciddi bilgiler veren, kolaylıklar sağlayan uygulamaları birlikte getiriyor.

SİSTEMİN FAYDASI

Örneğin; vasıtası bir AVM otoparkında şarja bağladınız ve alışverişiniz sırasında pillerinizin dolmasını istiyorsunuz. Herhangi bir yüzden ötürü vasıta dolumdayken nadiren de olsa şarj bağlantısı kesilebiliyor. Eğer bu vaziyetten haberdar değilseniz 1 saat sonra aracınızın şarj olduğunu düşünerek Zoe'nin yanına geldiğinizde fena bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Fakat aracınızda 'My Z.E. Connect' sistemi mevcutsa şarj kesildiğinde eposta yoluyla İkaz alıyorsunuz.

UZAKTAN KUMANDA ÖZELLİĞİ

Ayrıca bu sistemler yardımı ile Zoe şarjdayken 22 derecede ön ısıtma yapılabiliyor. Bilgisayar, tablet yada telefonunuzdan vereceğiniz bir talimatla araç, kabin sıcaklığını 22 dereceye getirmeye çalışıyor. En önemlisi ısıtma için gücü elektrik motorundan değil, şarja bağlanan esas üniteden alındığı için menzilde bir yitik yaşanmadan kabini 5 dakikada ısıtıyor.

SICAK HAVALARDA UZAYAN MENZİL

Renault Zoe'nin menziline sürücünün etkisi büyük. Yolu okumak, trafiği anlamak, bir sonraki adımı hesap edip gaz ve freni şuurlu kullanması menzilin yüzde 15'in üstünde uzamasını sağlıyor. Vitesin derhal arkasına yerleştirilen Eco tuşuna bastığınızda vasıta hızını en iyi 90 km/s şekilde sınırlıyor, ısıtma ve soğutma fonksiyonları kısıtlıyor ve bu sayede yüzde 30 daha uzun bir menzil sağlıyor. Fakat sürüş sırasında, örneğin; sollama sırasında gereksinim duyar gaz pedalına katı basarsanız vasıta Eco modundan çıkıyor. Soğuk iklimlerde Zoe'nin menzili 100 kilometre civarında. Ilıman iklimlerdeyse 150 kilometreye kadar çıkabiliyor.

FRENE BASTIKÇA DAHA ÇOK YOL YAPIYOR

Renault Zoe'yi kullanırken frene bastığınızda yada ayağı gazdan çektiğinizde enerji art kazanımıyla da menzile ciddi yardım yapıyorsunuz. Kabini ısıtmak içerisinde normalden ayrıcalıklı bir uygulama var. Dışarıdan tahsil edilen hava sıkıştırılarak ısıtılıyor ve kabin içine veriyor. Bu sayede üçte bir oranında daha çok enerji tasarrufu yapılıyor, arabanın menzili uzuyor.

7,5 SANİYEDE 80 KM/S HIZA ULAŞIYOR

Aracın sürücü dış beyhude ağırlığı 1468 kg. 88 beygir gücündeki elektrik motoru, 220 nm torku her çağda verdiği için belirli hızlara kadar performanslı sürüş yapmak mümkün. Özellikle kalkışlarda hızlı devinim edebilen Zoe 0-50 km/s hızlanmasını 4 saniyede, 0-80 km/s hızlanmasınıysa 7,5 saniyede tamamlıyor. Elektrikli bir araba olmasına karşın 13,5 saniyede 100 km/s hıza ulaşabilen Zoe'nin en iyi hızı 135 km/s. Eğimli yollarda, sarp yokuşlarda sürücülerin imdadına yetişen yokuş kalkış destek sistemi Hill Holder'ın Renault Zoe'de standart olduğunu da belirtelim.

ZAYIF TARAFI

Çok konforlu ve sessiz bir sürüş sunan Zoe, elektrikli bir araba olmasının avantajlarını sonuna kadar kullanıyor. Fakat belde içerisinde çok aşırı sorunsuzca bir sürüş sunan arabanın süspansiyonları, arızalı yollarda ve katı virajlarda biraz çok yumuşak kalıyor. Bir öteki eleştirim de oturma pozisyonuyla ilgili. Şöyle ki; sürücü koltuğu rahat, fakat tabana yerleştirilen piller sebebiyle yüksek bir oturma konumu sunuyor. Koltukta yükseklik ayarı olmaması sebebiyle kendinize müsait sürüş pozisyonunu bulmanız biraz süre alıyor.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE ÖZEL ÇÖZÜMLER

Entegre navigasyon ve multimedya sistemi bulunan Renault R-Link Zoe'de standart şekilde sunuluyor. 7 inç'lik dokunmatik ekran kabin içi şıklığını artırmanın yanı paradigma elektrikli otomobile özgü bilgilerde sunuyor. Mesela navigasyonda gitmek için bir semt seçiyorsunuz. Sistem, rotanız için menzilin müsait olup olmadığını söylüyor. Ayrıca direksiyon simidi üstüne küçük bir düğme yerleştirilerek sürücünün gözünü yoldan almadan sistemi denetim etmesi amaçlanmış. Sürüş sırasında bu düğmeye basarak birtakım ayarları sesli komutla yapabiliyorsunuz.

ÖZEL LASTİK

Zoe'nin lastikleri de hususi şekilde seçilmiş. Çünkü lastikler elektrik motorlu vasıtaların enerji tüketiminin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Yıpranmadan ötürü çok ısınan lastikler enerji kaybına neden oluyor. Bu sebeple araçta Michelin'in elektrikli otomobiller için ürettiği, hamur ve deseni hususi bir lastik modeli kullanılmış.

GENEL DEĞERLENDİRME

Genel şekilde Renault Zoe'yi tatminkar buldum diyebilirim. Hem sessiz hem de gerçekten şık ve sorunsuzca bir araç. Fakat şarj istasyonu kurdurmanın maliyeti ve bilhassa de maaş pil kirası elektrikli araba almak dileyen insanlarının kafasını karıştırıyor. Şu an için yurdumuzda birçoğu İstanbul'da olmak üzere takribî 100 sularında şarj istasyonu var. AVM otoparklarındaki istasyonların haricinde belirli Renault servislerinde de şarj istasyonları bulunuyor. Ama bu sayının her zaman artarak çoğalması gerekiyor. Renault Zoe'nin anahtar teslim fiyatı pil kira bedeli dış 66.500 TL.

Teknik özellikler
Motor: 88hp
Tork: 220 nm
Hızlı Şarj Süresi: 1-1,5 Saat
Menzil: 100 – 150 km
0-100 km/s : 13.3 saniye
Maksimum hız: 135 km/s
Test vasıtası fiyatı: 66.500 TL (Kaynak:ntv.com)







Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar