10 yıl içinde Alman iş pazarında çalışabilir sayısı 6 milyon azalacak

Almanya’nın en büyük iş ajansları arasında yer alan Münih İş Ajansı Müdürü Harald Neubauer, Alman piyasası hakkında Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalar yaptı. Önümüzdeki 10 yıl içinde demografik gelişmelerden dolayı daha...

Google Haberlere Abone ol
10 yıl içinde Alman iş pazarında çalışabilir sayısı 6 milyon azalacak

Almanya’nın en büyük iş ajansları arasında yer alan Münih İş Ajansı Müdürü Harald Neubauer, Alman piyasası hakkında Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalar yaptı. Önümüzdeki 10 yıl içinde demografik gelişmelerden dolayı daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyulacağını belirten Neubauer, Türk gençlerine en azından bir meslek eğitimi yapmaları çağrısı yaptı. Son olarak Rosenheim kentinde 9 yıl müdürlük yapan Neubauer, Almanya'da emekli olan çalışanların yerini doldurmak için daha fazla genç insana ihtiyaç olduğunu belirterek, "Herhangi bir kriz olmazsa önümüzdeki 15 yıl boyunca Almanya ekonomisi her yıl yüzde 1 büyüyecek ve daha fazla kalifiye elemana ihtiyaç olacak.

Aynı zamanda iş piyasasında çalışabilir insan sayısı 2025 yılına kadar 6 milyon azalacak.’’ dedi. Sorunun çözümü için robot teknolojisinin daha da gelişip insanların yerini alması gerektiğini, fakat buna kimsenin inanmadığını dillendiren deneyimli müdür, bu nedenle tüm gençlerin en azından meslek eğitimi almalarının, özellikle göçmen kökenli çocukların Almancalarının ve eğitimlerinin daha fazla teşvik edilmesinin önemli olduğunu altını çizdi. Neubauer, ''Gençler ne kadar fazla dil bilirse o kadar iyi olur.

Son yıllarda eğitimde olumlu gelişmelere rağmen Münih'te hala 700 gencin bir okul diploması yok.'' şeklinde konuştu. Bunun dışında yurt dışından yabancı kalifiye eleman gelmesinin önemine dikkat çeken Neubauer, ''Bu konuda farklı siyasi görüşler var. Ancak ben demografik gelişmelerden dolayı özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden kalifiye elemanların kazanılmasının Almanya için önemli olduğuna inanıyorum.'' diye konuştu.

Geçmişte yapılan hatalardan dolayı Almanya'ya beklenen yabancı kalifiye elamanların yeterince gelmediğini kaydeden Neubauer, bunda Alman iş pazarının Doğu Avrupa vatandaşlarına geç açılmasının etkili olduğunu belirtti. Ayrıca Almanya'da hüsnü kabul kültürünün yeterince yerleşmemesinin ve Almancanın her ülkede öğretilmemesinin de önemli faktörler olduğunu anlattı.

İŞSİZLİĞİN EN BÜYÜK NEDENİ MESLEK EĞİTİMSİZLİĞİ

İşsizliğin nedenlerini açıklayan Neubauer, en büyük sorunun bir kişinin meslek eğitiminin olmaması olduğunu kaydetti. Şu an işsiz olanların yüzde 60'ının meslek eğitimi olmadığını aktaran iş ajansı şefi, ''Meslek eğitimi olmayan gençler bir yerlerde yardımcı olarak çalışıyor ve zaman geliyor bu gence orada ihtiyaç duyulmuyor. En küçük bir krizde, değişimde onlar işsiz kalıyor. Bunlar kısa süre sonra belki yine iş bulabilir, ancak sonra yine işsiz kalıyorlar ve zaman geliyor artık iş bulamıyorlar.

Hedefimiz, bu insanlara 35 yaşına kadar ya bir meslek eğitimi yaptırmak yada en azından bir mesleğin bazı önemli bilgi ve tecrübelerini kazanacak şekilde eğitim verip sürekli bir işte çalışmasını sağlamak.'' açıklamasını yaptı. İş verenlerin özellikle kalifiye eleman aradıklarına dikkat çeken şef, ya meslek eğitimi eksikliğinden yada çocuk sahibi olan kalifiye kadınların part time çalışabilmelerinden dolayı boş işyerlerinin doldurulamadığını anlattı.

Hem işverenlerin hem de iş arayan vatandaşların ihtiyaçlarına cevap vermek için eğitim imkanları sunduklarını dile getiren müdür, iş başvurularında dikkat edilmesi gerekenleri de müşterilerine anlattıklarını belirtti. Günümüzde ve gelecekte ihtiyaç duyulan meslekler alanına işsiz müşterilerini yönlendirdiklerini kaydeden Neubauer, firmalara da kalifiye olmayan çalışanlarına eğitim vermeleri için maddi teşvikler verdiklerini kaydetti. Münih'te meslek eğitimi için başvuracak kişilerin biraz yaşlı olabileceklerini anlatan Neubauer, her iki meslek eğitim yerinden birinin boş kaldığını hatırlattı. CİHAN

Yorumlar