TBMM Genel Kurulu

- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tezcan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri Genel Kurul'da tartışmaya neden oldu - AK Parti Grup Başkanvekili Turan: - "Bir ülkede diktatör olacak, o meydanda o konuşmayı yapacak, bırakın bunları. 15 yıldan beri 11 seçim yaptık. Yereli, geneli, cumhurbaşkanlığı, hepsini kazandık. Halkımızın takdiri ile buradayız. Halkımız 'git' der, gideriz" - CHP Grup Başkanvekili Altay: - "Balıkesir Belediye Başkanı istifa ederken, aile fertlerinin dahi mafyavari yöntemlerle tehdit edildiğini ağlaya ağlaya anlattı. Tam burada iki yıldır hiç gocunmadığınız, alınmadığınız bir diktatör eleştirisine birden alınasınız tuttu. İki yıldır kör, dilsiz, sağır mıydınız?"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri tartışmaya neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bir ülkede diktatör olacak, o meydanda o konuşmayı yapacak, bırakın bunları. 15 yıldan beri 11 seçim yaptık. Yereli, geneli, cumhurbaşkanlığı, hepsini kazandık. Halkımızın takdiri ile buradayız. Halkımız 'git' der, gideriz." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

İlk olarak HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Amedspor'a seyirci yasağı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yerel basının sorunları hakkında gündem dışı konuşmalar yaptı.

AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, helal ve sağlıklı gıda hakkında gündem dışı yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tezcan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerini kınayıp, lanetlediğini de söyledi.

- Tartışma

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile karşılıklı konuşmaların ardından sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ahmet Edip Uğur'un Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa etmesinin ardından AK Parti'ye yeni bir gündemin lazım olduğunu öne sürdü.

Altay, "Balıkesir Belediye Başkanı istifa ederken, aile fertlerinin dahi mafyavari yöntemlerle tehdit edildiğini ağlaya ağlaya anlattı. Tam burada, iki yıldır hiç gocunmadığınız, alınmadığınız bir diktatör eleştirisine birden alınasınız tuttu. İki yıldır kör, dilsiz, sağır mıydınız? Ben bu kürsüde en az 100 defa, milletvekillerimiz, genel başkanımız defaatle AK Parti Genel Başkanı Erdoğan için diktatör demedik mi? Neredeydiniz?" ifadelerini kullandı.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Bahçekapılı siyasi tartışmaların elbette yapılabileceğini belirterek, "Özellikle tanınmış kişilerin veya siyasilerin eleştiriye maruz kalma hakkı geniştir ama ne olursa olsun hiç kimsenin hakaret içerikli ve hakaret kastıyla bir kimse hakkında siyasi olsun veya olmasın bir cümle, laf söylemesi kabul edilemez bir şeydir. Hepimizin bildiği bir şeyi siyasi polemiklere lütfen malzeme yapmayalım." uyarısında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın sataşmadan söz istediği sırada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, "100 kere söyledik, gıkınız çıkmadı." demesi üzerine Bahçekapılı, "Sayın Altay ısrar ediyorsunuz. Bir kişiye 'diktatör' demek hakarettir. Bu siyasi eleştiri içinde de kalmaz." dedi.

Sataşmadan söz alan Turan, şunları söyledi:

"Öncelikle, bugün bir üzüntümü ifade edeyim: Biz 'Bir vekil hata yaptı, partinizin kurucu Genel Başkanı'na, Cumhurbaşkanı'na hakaret etti; biz haddini aştığı için onu uyaracağız, disipline vereceğiz.' demenizi beklerdik. Ancak şundan çok keyifliyim; bu tavır sittinsene sizi iktidar yapmayan, halkın oyunu aldırmayan ancak darbeden sonra, kavgadan sonra, savaştan sonra iktidara yol açan tavrın ta kendisi. Diktatörse bu tavır, yanlışsa bu tavır... İnsaf, insaf. Bir ülkede diktatör olacak, o meydanda o konuşmayı yapacak, bırakın bunları. 15 yıldan beri 11 seçim yaptık. Yereli, geneli, cumhurbaşkanlığı, hepsini kazandık. Halkımızın takdiri ile buradayız. Halkımız 'git' der, gideriz. Ama oyununuz bozuldu, parametreler değişti, siz hakaret ettikçe 15 yıldan beri yüzde 25'i 26 yapamadınız. Bakın, 25 puan 26 olmadı. İddia ediyorum, ağzınızı açmasanız, hiç konuşmasanız, meydanlarda hakaret etmeseniz daha çok alacaksınız. Şu diktatoryal tavırdan, bu hakaretlerden dolayı göreceksiniz bu millet Tayyip Erdoğan'a destek olacak."

Konuşmaların ardından yerinden söz alan AK Partili milletvekilleri, Tezcan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerini eleştirdiler.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara vererek grup başkanvekillerinin toplantıya çağırdı.

Aranın ardından siyasi parti temsilcileri yerinden söz aldı.

Siyasi parti temsilcileri ve Bahçekapılı, eski Başbakan Yardımcılarından ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü'yü vefatının 10. yılında andı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Belçika'da Türk derneklerine yönelik saldırıyı kınadı. Akçay, saldırıyı münferit bir vaka olarak göremeyeceklerini, Avrupalı yetkililerin terör örgütlerini himaye etmekten bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, siyasette eleştiri sınırları içerisinde kalmanın önemli olduğunu ancak Türkiye'de siyaset hayatını üslupla en fazla zorlayan kişinin bugün tartışma konusu olduğunu savundu. Yıldırım, "Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı diye herkese hakaret etme hakkını içte ve dışta kendinde gören AKP Genel Başkanı, bu üslubun öncüsü olmuştur." görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 31 Ekim 1919'un Sütçü İmam'ın Kahramanmaraş'ta Fransız işgalcilerine ilk kurşunu attığı gün olduğunu belirterek, Sütçü İmam'ı CHP Grubu olarak rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise bu hafta önemli kanun görüşmelerine başlayacaklarını, haftanın başarılı ve hayırlı geçmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümünün kutlandığını anımsatan Turan, "Bir asır önce milletimiz işgale karşı yek vücut haliyle devasa bir destan yazdı. Savaş ortamında bile Meclisi açık tutarak, tüm dünyaya milli iradenin ne demek olduğunu göstermiş olduk." diye konuştu.

Turan da Sütçü İmam'ı ve tüm şehitleri rahmetle andıklarını kaydetti.


Yorumlar